Müslüman Kardeşler’de İstanbul-Londra ‘bölünmesi’

Mahmut Hamsici / BBC Türkçe İstanbul – Müslüman Kardeşler örgütünün liderlik yapısında, İstanbul ve Londra ekipleri arasında son yıllarda ortaya çıkan gerilim derinleşiyor.

Mısır’da 2013’te ordunun yönetime el koymasını takip eden süreçte, örgütün liderlik kademesinde yaşanan sorunlar, biri Türkiye diğeri İngiltere’de olmak üzere iki ayrı kanadın ortaya çıkmasına neden oldu.

Örgütün liderlerinden İbrahim Münir’in geçen günlerde Londra’da yaşamını yitirmesi ardından bu iki kanat arasındaki rekabet daha da görünür hale geldi.

Bu görüntü, dünyanın en büyük siyasal İslamcı hareketlerinden Müslüman Kardeşler’in bölündüğü yorumlarına neden oluyor.

Müslüman Kardeşler, 94 yıllık geçmişe sahip bir örgüt. 1928 yılında ilkokul öğretmeni Hasan El Benna tarafından kurulan Müslüman Kardeşler, yıllar içinde Mısır’da, yoksullar arasındaki yardım faaliyetlerinin de etkisiyle önemli bir güce ulaştı.

Örgüt, dünyadaki birçok siyasal İslamcı hareketi etkilerken Orta Doğu ve Kuzey Afrika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde örgütle doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılı hareketler oluştu.

Mısır’da farklı dönemlerde farklı siyasi ittifaklara giren, şiddet eylemleri gerekçesiyle dönem dönem üzerindeki baskılar artan örgüt, ‘Arap Baharı’ ile ilk kez iktidara gelme şansını elde etti.

2010 yılının son aylarında Tunus’ta başlayıp çeşitli ülkelere yayılan ve ‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan eylemler dalgası Mısır’ı da etkiledi.

Şubat 2011’de günler süren sokak eylemlerinin ardından dönemin Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in 29 yıllık iktidarı sona erdi.

Haziran 2012’de düzenlenen seçimleri, Müslüman Kardeşler çizgisindeki Özgürlük ve Adalet Partisi’nin öncülüğündeki ittifak kazandı.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/cyxerzz603no

2649800cookie-checkMüslüman Kardeşler’de İstanbul-Londra ‘bölünmesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.