Ve Musul operasyonu başladı

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un IŞİD’den geri alınmasına yönelik askeri operasyon başladı. Topçu ateşi ile başlayan askeri operasyona Irak ordusundan yaklaşık 30 bin asker katılıyor.

Askeri operasyonun başladığını, günün ilk saatlerinde televizyondan halka hitab eden Irak Başbakanı Haydar El İbadi duyurdu.

“Zafer vakti geldi ve Musul’un kurtarılması için operasyon başladı” diyen İbadi, Musul’a sadece Irak ordusunun ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi ve askeri yetkililer
Askeri harekâtın başladığını, Irak Başbakanı Haydar El İbadi duyurdu

Topçu ateşi ile başlayan askeri operasyona Irak ordusundan yaklaşık 30 bin asker, çeşitli milis güçleri ve Peşmerge de katılıyor.

‘Türk askerlerinin eğittiği güçler de operasyona katılıyor’

Anadolu Ajansı’na konuşan eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerin de Musul operasyonuna katıldığını söyledi.

Esil Nuceyfi, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını ve Peşmerge ile birlikte hareket ettiğini belirtti.

Musul harekâtına kimler katılıyor?

Irak askeri, Şii milis ve peşmerge.

-En az 1500 Türkiye destekli Sünni yerel güç.
-600 ABD askeri Irak ordusuna danışmanlık yapıyor.
-8 bin IŞİD militanının Musul’da olduğu sanılıyor.

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan ve adı açıklanmayan bir Türk askeri kaynağı ise Başika’da eğitilen 3 bin savaşçıdan yarısının operasyona katıldığını, kalanların da yedekte beklediğini kaydetti.

Türk askeri kaynağı birliklerde Şii, Yezidi, Hristiyan ve Türkmen savaşçıların da bulunduğunu açıkladı. Askeri kaynak, “Türk ordusu şu anda operasyona katılmıyor. Ancak gelişmeler çok yakından takip ediliyor” dedi.

Iraklı askerler
Irak ordusu, Musul yakınlarındaki bir askeri üste hazırlıklarını sürdürüyordu.

‘7 köy IŞİD’den alındı’

AA’nın haberine göre, Peşmerge güçleri, Hazır Cephesi’ndeki yedi köyün kontrolünü IŞİD’den geri aldı.

Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi’nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerinin örgütten geri aldığını belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cepheleri olmak üzere üç cephede eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

Hükümet güçleri ve destekçileri tanklar eşliğinde Musul’a ilerlerken, yaklaşık 8 bin IŞİD üyesinin bulunduğu düşünülen kentten topçu ateşi sesleri duyuluyor.

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin de destek verdiği operasyon, Saddam Hüseyin’in devrildiği 2003’teki işgalden bu yana ülkedeki en büyük operasyon olarak görülüyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter mesajında Irak Başbakanı El İbadi’nin “IŞİD teröristleri altındaki iki yıllık karanlığın bitmesi için” operasyon emri verdiğini söyledi.

McGurk diğer mesajında “Tanrı kahraman Iraklı güçleri, Kürt Peşmergeleri ve Nineva gönüllülerine yardım etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle yan yana olmaktan gururluyuz” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Musul operasyonu için 600 ek asker görevlendirildiğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis “Bu son. Bu IŞİD’e karşı Irak’taki son büyük nokta” dedi.

Bölgedeki Amerikalı komutanlardan General Stephen Townsend ise zor bir mücadelenin kendilerini beklediğini ve operasyonun haftalar sürebileceğini söyledi.

 

IŞİD Musul’u Haziran 2014’te ele geçirmiş, örgütün lideri Ebu Bekir El Bağdadi bu gelişmenin ardından “halifeliğini” ilan etmişti.

Örgüt, Musul dışında Irak’taki diğer büyük kentlerden daha önce çıkarılmıştı.

Musul operasyonu öncesi Irak ordusu, havadan on binlerce broşür dağıtarak şehirde yaşayanlara kendi güvenlikleri için almaları gereken önlemleri hatırlatmıştı.

Başika'da askerler
Türkiye, Başika kampında eğitilen yerel Sünni güçlerin Musul harekatında rol oynamasını istiyor.

Türkiye, Şii milislerin operasyona katılmasına karşı

Türkiye Şii milislerin, milisler ise Türkiye destekli grupların Musul operasyonuna yer almalarına karşı çıkıyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Pazar günü Ankara’da yaptığı açıklamada, “Biz Türkiye olarak Musul’da istediğimiz çerçevede gerçekleşecek tüm operasyonlara her türlü katkıyı vereceğimizi söylüyoruz. Güvenliğimizi tehdit edecek her türlü gelişmeye karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanırız” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Musul operasyonuna katılma konusunda kararlı olduklarını söylemişti. Erdoğan, Cumartesi yaptığı açıklamada “Musul’u Musulludan alıp birilerine vermenin hesapları var. Biz de ‘Hayır’ diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi ise Türk askerlerinin operasyona katılmalarına izin vermeyeceğini belirtmişti.

Uluslararası yardım kuruluşları ise operasyonun insani bir krize yol açmasından kaygılı.

Birleşmiş Milletler (BM) daha önce, operasyon sonucu Musul’da yaşayan bir buçuk milyon kişiden üçte ikisinin evlerini terk etmek zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu.

IŞİD, Musulluların kenti terk etmelerine izin vermemişti. (BBC)

2018650cookie-checkVe Musul operasyonu başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.