Müsvedde defterimin Hatırlattıkları (3): Fikret Derviş

Yukarıdaki başlıktaki yazı dizimin ilk yazısında Nisan 1992 yılında KKTC’de yeralan “Dış Türkler Kongresi”nden bahsetmiştim. 

Kongreye İngiltere’den katılan kafile arasında Fikret Derviş isimli babacan bir adam vardı. Onu ilk kez bu etkinlikte tanımıştım. 

Fikret Bey Celebrity Hotelde yaptığımız ilk tanışma toplantısında bağımsız duruşu ile dikkat çekmişti. Özellikle sayısı pek fazla olmayan sol kesim tarafından. 

İngiltere’ye döndüğümüzde İngiltere Türk Dernekleri Konseyi (Konsey) Başkanı olarak seçildi. Onun başkanlık dönemi toplumsal birlikteliği en fazla yakaladığımız dönem oldu. Ilımlı, değişik görüşlerde olanlara saygılı, kucaklayıcı tutumu sayesinde gerçekleşen bu birliktelik ortak paydalar çerçevesinde birçok olumlu işler yapmamıza neden oldu. 

Müsvedde defterimin bir sayfasında Toplum Postası Gazetesinde “Lanetliyoruz” diye haykıran manşete rastladım. Alt manşet de şöyle diyor:

“Londra Kıbrıs Türk örgütleri, Kıbrıs’ta bunalım yaratan UBP hükümeti ve Eroğlu’nu protesto ettiler”.

 9 Eylül 1993 tarihli Toplum Postası, o tarihten birkaç gün önce Fikret Derviş’in çağrısı üzerine 25 örgütün biraraya gelerek yaptığı toplantıdan bahsetmektedir. 

Türk Gençlik Birliği merkezinde yapılan toplantının amacı Eroğlu’nun dayatmaya çalıştığı anti-demokratik seçim yasasına olan tepkileri dile getirmek idi. Toplantıya katılanların çok çeşitli, hatta zıt görüşlerde olan dernek temsilcilerinden oluşması bu toplantının tarihi bir toplantı olarak nitelenmesine neden olmuştu. Toplantı sonucu KKTC ilgili makamlarına, katılan 25 dernek temsilcilerinin imzasını taşıyan  sert bir bildiri gönderilmişti. 

Fikret Beyin Konsey Başkanlığı esnasında Beşparmak Dağlarında çıkan feci yangın sonucu İngiltere’de faal olan dernekler olarak yine seferber olarak bir bağış kampanyası organize etmiştik. Toplantılarımızı Fikret Bey’in Koordinatör olarak çalıştığı Kıbrıs Türk Kültür Derneği binasında yapmaktaydık.

Oluşan bu güzel, olumlu birliktelik sayesinde askerlik sorununu direkt olarak ilgilendiren Yurttaşlık Yasasına karşı tepkilerimizi gösteren bir kitlesel toplantı da düzenlemiştik. Bu toplantının başarısında da Fikret Derviş’in büyük rolü oldu.

Regency Salonunda 17 Şubat 1994 tarihinde açık oturum şeklinde organize edilen toplantıya  1000den fazla kişi katılmıştı. Sanırım Londra bu kadar büyük kalabalığın katıldığı başka bir önemli toplantıya tanık olmadı. 15 Kasım kutlama kokteylleri dışında!

Yurttaşlık Yasası üzerine oluşan tepkiler etkili oldu ve CTP – DP Koalisyon hükümeti yasada olumlu değişiklikler yaptı. Her ne kadar hala bu konuda sorunlar yaşanıyorsa da, o toplantı bir dönüm noktası olarak tarihe geçecektir.

Birçok dernekte topluma hizmet eden Fikret Derviş Türk Gençlik Birliği çalışanı olduğunda onunla samimiyetimiz oldukça fazlalaştı. Ona Fikret abi diye hitap ettim. Gençlerle çalışabilecek meziyette olan çok ender insanımız arasında idi Fikret abi. Nitekim Türk Gençlik Birliğindeki etkisi büyük oldu.

Müsvedde defterimin sayfalarında bu toplantılarla ilgili birçok haber ve fotoğraf görünce o zamanların toplumsal duyarlılığının, birlikteliğinin artık olmaması yüzünden hüzünlendim. 

Fikret Derviş’in başarılı Konsey Başkanlığı KKTC siyasilerinin işine gelmediğinden erken sonlandırıldı. Maalesef yerine atanan kişi onun başarısını devam ettiremedi, ve onun oluşmasında büyük rol oynadığı birlikteliğimiz de bu güzel insanın gidişi ile bozuldu. 

Fikret Derviş 11 Şubat 2023 tarihinde yaşama gözlerini yumdu. Onu 21 Şubat tarihinde toprağa verdik. Ruhun şad olsun Fikret abi.

2671290cookie-checkMüsvedde defterimin Hatırlattıkları (3): Fikret Derviş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.