‘Müzakere süreci kesintiye uğramaz’

İki dönemdir üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’nun (AP) gelecek yılki seçimlerde tekrar aday olmama kararı alan Lagendijk, A.A’ya yaptığı açıklamada, ”Türkiye-AB ilişkilerinin altın dönemini, Türkiye’den sürekli mutluluk verici reform haberlerinin geldiği 2003 ve 2004 yılları” olarak gösterdi.


2005-2006 döneminin ”hem Türkiye, hem de AB’de eleştirilerin daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandığı ve kamuoyu desteğinin inişe geçtiği yıllar” olduğunu ifade eden Lagendijk, ”Bu dönemde 8 fasılda müzakereleri durdurmak AB’nin en büyük hatasıydı” dedi.
“Reformların daha da yavaşladığı 2007 yılında AK Parti’nin seçim zaferi sonrasında herkesin ”Türkiye-AB ilişkilerinde tekrar altın döneme dönüş” beklentisi taşıdığını ve ”bu beklentiyle Irak’a yönelik sınırötesi operasyona kimsenin ses çıkarmadığını” söyleyen Lagendijk, ”Ama olmadı. Mesela askeri operasyon sonrasında sivil operasyon gelmedi. Yeni sivil anayasa taslağı var ama ortaya çıkarılmıyor. Reformlar bekletiliyor” ifadesini kullandı.


”AK Parti’nin başörtüsü yasağını kaldırmasını desteklediğini, ancak yapılış yöntemini yanlış bulduğunu” kaydeden Lagendijk, ”Keşke bu yeni anayasayla temel hak ve özgürlüklerle ilgili diğer reformlarla birlikte yapılabilseydi” dedi.


Lagendijk, AK Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davayı ”yargı darbesi olarak nitelediğini ve AB üyeliği yolundaki bir ülke için bunu yüz kızartıcı bulduğunu” dile getirdi.

1057740cookie-check‘Müzakere süreci kesintiye uğramaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.