Narlıgöl’e cam seyir terası ve ithal çim tohumu!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Validen Narlıgöl açıklaması: “Seyir terasında insanlar volkanik gölü çok güzel bir şekilde görecek. Göle bakarak bir çay içecek. Fotoğraflar çekip sosyal medyada paylaşacak.”

Niğde ve Aksaray illeri sınırlarında bulunan doğal sit alanı statüsündeki Narlıgöl’de başlatılan cam seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi yöre halkı tarafından yargıya taşınmıştı. Proje için hazırlanan peyzaj şartnamesinde kurak iklime sahip bölgede yer alan Narlıgöl’ün çevresinin ithal çim tohumu ile yeşillendirileceği bilgisine yer verilmesi dikkat çekiyor.  Aksaray Valiliği’nin yürüttüğü proje için hazırlanan peyzaj şartnamesinde, “Yapım ve onarım işlerinde kullanılacak çim tohumları ithal ve sertifikalı olacaktır” ifadelerine yer veriliyor. Konuyla ilgili tartışmaların ardından bir açıklama yapan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, “Bizim ortak değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bu değerleri korumamız, muhafaza etmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Seyir terasında insanlar volkanik gölü çok güzel bir şekilde görecek. Göle bakarak bir çay içecek. Fotoğraflar çekip sosyal medyada paylaşacak ve böylelikle daha görünür hale gelecek” görüşünü dile getirdi.

Aksaray Valiliği’nin Narlıgöl’de başlattığı cam seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi Niğde’ye bağlı Nar Mahallesindeki bir yerel dernek tarafından yargıya taşındı. Türkiye’nin önemli doğal miraslarından biri olan ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Narlıgöl’e daha çok ziyaretçi çekmek amacıyla başlatılan projenin doğal yapıya zarar vermesinden endişe ediliyor.

‘İHTİYAÇ GİDERME YERİNİN OLMAMASI ÇOK BÜYÜK BİR EKSİKLİKTİ’

Konuyla ilgili haberimizin ardından AA’na bir açıklama yapan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Narlıgöl’ü ziyaret eden turistlerin bir bardak çay ve su içecek, ihtiyaçlarını giderecekleri hiçbir yer olmadığını belirterek, “21. yüzyılda kültür turizminin önemini konuşurken iki ilin değeri olan böyle güzel bir gölde bir su içme veya ihtiyaç giderme yerinin olmaması çok büyük bir eksiklikti. Beraber bir konsept üzerinde konuştuk. Onun akabinde çalışmalara başladık. İl Özel İdaremiz gerekli çalışmaları orada yapıyor” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLAR GÖLE BAKIP ÇAY İÇECEK, FOTOĞRAF ÇEKİP SOSYAL MEDYADA PAYLAŞACAK’

Ortak değerlere sahip çıkma vurgusu yapan Vali Aydoğdu, Narlıgöl’ün Kapadokya’Nın yeni cazibe merkezi olacağını savunduğu değerlendirmesinde, “Bu değerleri korumamız, muhafaza etmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Seyir terasında insanlar volkanik gölü çok güzel bir şekilde görecek. Göle bakarak bir çay içecek. Fotoğraflar çekip sosyal medyada paylaşacak ve böylelikle daha görünür hale gelecek” dedi.

PEYZAJ DÜZENLEMESİ PROJESİNDE ‘İTHAL ÇİM’ ŞARTI KONULMUŞ

Öte yandan Narlıgöl’de çalışmaları süren cam seyir terası ve çevre düzenlemesi projesiyle ilgili Aksaray İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan çevre düzenlemesi ve bitkisel peyzaj projesi şartnamesinde, alanın ithal ve sertifikalı çim tohumlarıyla yeşillendirileceği belirtiliyor. Şartnamenin ‘Bitkisel Bakım’ başlıklı bölümünde şu bilgilere yer veriliyor: “Yapım ve onarım işlerinde kullanılacak çim tohumları ithal ve sertifikalı olacaktır. Çim tohumu kullanılmadan önce sertifikalar idareye ibraz edilecek ve karışım olarak; %30 Lolium perenne, %15 Poa pratensis, %25 Festuca rubra rubra, %30 Festuca arundinaceae, karışımı kontrol nezaretinde kullanılacaktır. Ekim söz konusu karışımdan m²’ye 60 gr olacak şekilde rüzgârsız bir havada homojen bir çıkış elde etmek amacıyla, tohum torbası karıştırılarak elle ekim yapılacaktır.”

HER METREKARE ÇİM İÇİN GÜNDE EN AZ 10 LİTRE SU ZORUNLULUĞU

Küresel iklim krizi ve buna bağlı yaşanan kuraklığa karşı peyzaj düzenlemelerinde birçok kurumun kurakçıl ye yerel bitkilere yönelirken Aksaray Valiliği’nin Narlıgöl’de yaptığı proje için hazırlanan şartnamede çimlendirilecek alanın her bir metrekaresine en az 10 litre su verilmesi şartı getiriliyor. İthal tohumla çimlendirilmesi planlanan alanın sulama ve bakımıyla ilgili şartnamede yer alan bilgiler ise şöyle: “Mevsim gidişine, yağmurların durumuna göre sulama periyotları ve sulamaya başlama ve kesme talimatı idare tarafından verilecektir. Sulama normal şartlarda günde 1 kez olmak üzere yapılacaktır. Sulamaya toprağın nemini yüzeyden itibaren 3 cm. derinliğe kadar kaybettiğinde çim alanlarda bir günde verilecek su miktarı her bir metrekareye asgari 10 litre olacak şekilde ayarlamaktadır. İlk biçim işi zemin kuru iken yapılacaktır. Mevsim başında ekilmiş olan çimler, boyu 8–10 cm. kadar olduktan sonra, ilk defa kesilmeli ve kesim ya da daha doğrusu biçim işinin mutlaka makina ile yapılması gerekmektedir.”

 

2564890cookie-checkNarlıgöl’e cam seyir terası ve ithal çim tohumu!
Önceki haberİngiltere’de, patlama sonrası ‘terör tehdidi’ seviyesi yükseltildi
Sonraki haberİngiltere Merkez Bankası’ndan enflasyon tahmini
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.