NATO: Putin’in sözleri hoş değil

Fransa ve İngiltere hükümetleri de, Almanya’da yapılacak, G-8 zirvesine iki gün kala Rusya’yla aralarındaki gerginliği yatıştırmaya yönelik açıklamalar yaptılar.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Bir İtalyan gazetesine demecinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde füze savunma sistemi kurma planını hayata geçirmesi halinde Rusya’nın füzelerini Avrupa’ya çevireceğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın endişelerini gidermeye yönelik kapsamlı görüşmeler yapılması gerektiği belirtildi.


Açıklamada, Avrupa’da balistik füzelerin yayılmasının ciddi bir sorun olduğu kaydedildi.

İngiltere Başbakanlığı da, füze savunma sisteminin Rusya’yı hedef almadığı ve kural tanımayan devletleri caydırmayı amaçladığı belirtildi.

İki ülkenin açıklamasında da füze savunma sisteminin ABD ve Rusya arasındaki dengeyi bozmaması gerektiği vurgulandı.


Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, G–8 zirvesinde ele alınması beklenen füze kalkanları, Kosova ve demokratik standartlar gibi konularda şahin bir çizgi izliyor.

Putin Çarşamba günü başlayacak G8 zirvesi öncesinde İtalyan Corriera della Sera gazetesine verdiği bir mülakatta, Amerika Birleşik Devletleri eğer Avrupa’da füze kalkanları inşa etme planlarından vazgeçmezse, Moskova’nın füzelerini Avrupa’ya yöneltebileceğini söyledi.

Rusya, Soğuk Savaşın sona ermesinden bu yana füzelerini Avrupa’ya yöneltmedi.


RUSYA’DAN FÜZE DENEMESİ


Rusya geçen salı günü RS – 24 füze denemesini başarıyla tamamlamış, Rusya Savunma Bakanlığı 5500 km uzaklıktaki hedefini vuran RS – 24’ün, füze savunma sistemlerine karşı geliştirildiğini belirtmişti.

BBC Moskova muhabiri Rupert Wingfield Hayes’in aktardığına göre eğer Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in sözleri ciddiye alınacak olursa, bu hafta Almanya’da düzenlenecek G8 zirvesinin hayli fırtınalı geçeceği söylenebilir.

ABD, füze savunma sistemini Doğu Avrupa’yı kapsayacak şekilde genişletmek istiyor. Moskova ise bu sistemi güvenliğine tehdit olarak algılıyor.


Vladimir Putin mülakatında ayrıca ülkesine yöneltilen insan hakları eleştirilerine de sert yanıt verdi.


Almanya Başbakanı Merkel’la Rusya’nın insan hakları sicilini tartışmaktan da çekinmediğini ifade eden Putin, Kosova’nın hemen bağımsızlığını içerecek her türlü harekete karşı olduklarını tekrarladı.

Rus lider, asıl insan hakları ve özgürlüklerini ihlal edenin ABD olduğunu belirterek Fransa, Almanya ve İngiltere’nin de bu konuda sorunlar yaşadıklarını ifade etti.

Putin ayrıca Aleksander Litvinenko’nun zehirlenmesi olayına karıştığı iddiasıyla eski KGB görevlisi Andrey Lugovoy’un iadesini isteyen İngiltere’yi aptalca davranmakla suçladı.

Putin, İngiltere’nin Rus yasalarının böyle bir iadeye izin vermediğini bildiğini belirtti. (BBC)

1151960cookie-checkNATO: Putin’in sözleri hoş değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.