NATO'dan Rusya'ya soğuk mesaj

The Financial Times, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile Gürcistan'daki kriz konusunda bir mülakat yaptı.
 
Scheffer, AB'nin Rus askerlerinin Gürcistan'dan çekilmesi için yaptığı anlaşmayı "kabul edilemez" diye niteledi.

Gazete'nin yorumu şöyle:

"AB dışişleri bakanları geçen hafta varılan anlaşmayı görüşmeye hazırlanırken, NATO Genel Sekreteri anlaşmanın NATO-Rusya ilişkilerinin yeniden canlandırılması için zemin oluşturmadığını söyledi. Scheffer, Gürcistan içindeki tampon bölgelerden çekilme sözü veren Rusya'nın yine de iki ayrılıkçı bölge içinde varlık göstermesine izin verilmesinden yakındı."

Scheffer, "Rusya bu kadar kuvvetle Güney Osetya'da kalacaksa, bu statükoya dönüş demek değildir. Rus kuvvetlerini Güney Osetya ve Abhazya'da tutmaya devam etmek kabul edilemez…" diye devam etti.

Gazete Rusya'nın bu bölgelerde geçen ayki savaş öncesine göre iki kat fazla asker tutmayı öngördüğünü anımsatarak; Genel Sekreterin, askerler burada kaldıkça askıya alınan temasların başlamayacağı imasında bulunduğunu belirtti.

Bugün Gürcistan'a gidecek olan Scheffer, gazeteye göre son seçimler konusunda eleştirilen Tiflis yönetimine de eğer demokratik bir yönetimseniz öyle davranın mesajı verecek.

The Guardian'da yazan Newsweek editörü Fareed Zacaria da Rusya ile ilgili gelişmelerin "soğuk savaşın dönüşü" şeklinde değerlendirilmesini eleştirdi.

"Büyük ülkeler daha küçük komşularını hep itip kakmıştır. Yeni bir soğuk savaşa girmiyoruz. Girsek de bu ikinci sefer ilkine göre gülünç olur. Rusya soğuk savaşa göre dünyanın çok daha ufak bir parçası.

Yazar şu değerlendirmeyi yaptı:

"1940'larda dünyanın en büyük ordusuna ve küresel gayrı safi hasılanın yüzde 15 ila 20'lik bölümüne sahiptiler. Bugün ordusu çok daha küçük ve hasılaları yüzde 2. Rusya ve batı arasında bir gerginlik dönemi olacaksa bile, sonucu baştan belli.
Bundan sonra ise yaşanabilecek büyük bir gerginlik küresel entegrasyon taraftarları ile milliyetçilik taraftarları arasında ortaya çıkacak… "

1178410cookie-checkNATO'dan Rusya'ya soğuk mesaj

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.