Nazilerden biri daha öldü

Toplama kamplarında esirleri infaz eden Erna Wallisch (86) hayatını kaybetti. Avusturya’daki bir hastanede ölen Wallisch hakkında Polonya’da 1973’te açılan ilk dava delil yetersizliğinden düşmüştü. Lublin kentindeki tanıkların ihbarıyla, savcı ‘eski Nazi’ye Majdanek’te cinayet işlemekten ikinci kez dava açmıştı. Ancak Wallisch, adaleti bu kez de ölümle kandırdı ve yargıç önüne çıkmadan hayata gözlerini yumdu.

İŞİ İLAHİ ADALETE KALDI!

“Onun ölümüyle soruşturmayı durdurduk” diyen Savcı Gerhard Jarosch’un sözleri de, Erna’nın, en azından ‘bu dünyada’ adilce yargılanıp, ölmüş de olsa suçlarının açığa çıkmayacağının bir kanıtı… Savaş esirlerine, onun deyimiyle ‘mahkumlara’ sadece gardiyanlık yaptığını iddia eden Wallisch, savaş bittikten sonra soluğu Avusturya’da almıştı. Eski Nazi, yaklaşık 60 yıldır yargı önünde olmasa da kamplardan kurtulmayı başaran az sayıda Yahudi ve Çingene tarafından çoktan hüküm giydi: Savaş suçlusu!

İKİNCİ KEZ KAZIK ATTI

Kudüs’teki Simon Wiensenthal Nazi-Avlama Merkezi’nin Direktörü Efraim Zurfoff, acısını, “İnsanlık önünde yargılanmadığı ve cezasını çekmediği için çok üzgünüz. Diri diri yaktığı insanların hesabını vermeden göçüp gitti. O ve ailesi, kağnı gibi işleyen ve onları cezalandırmaktan imtina eden Avusturya adaletine minnet duysun… Onun ölümü, savaş suçlularını saklayan hükümetlere de ders olmalı…” sözleriyle anlattı.

TEK SUÇLU O DEĞİL!

İşte en çok aranan 10 Nazi:

1. Alois Brunner: Yaşadığı yer: Suriye 128 bin 500 Yahudi’nin Nazi kamplarında ölümünden sorumlu.

2. Dr Aribert Heim: Yaşadığı yer: Şili ya da İspanya Sachsenhausen, Buchenwald ve Mauthausen isimli kamplarda doktordu. Esirleri zehir enjekte ederek öldürdü.

3 Ivan Demjanjuk: Yaşadığı yer: ABD Sobibor Ölüm Kampı’nda katliam yaptı. Majdanek Kampı’nda ve Trawniki SS Eğitim Kampı’nda da çalıştı.

4. Milivoj Asner: Yaşadığı yer: Avusturya Sırpların, Çingenelerin ve Yahudilerin idamında aktif görev aldı.

5. Dr. Sandor Kepiro: Yaşadığı yer: Macaristan 1200 Sırp sivili katletti.

6. Mikhail Gorshkow: Yaşadığı yer: Estonya Belarus’taki Yahudileri katletmekle suçlanıyor.

7. Erna Wallisch

8. Soren Kam: Yaşadığı yer: Almanya Nazi karşıtı Danimarkalı gazeteci Henrik Clemmensen’i öldürdü.

9. Karoly (Charles) Zentai: Yaşadığı yer: Avusturya Budapeşte’deki Yahudileri katletti.

10. Algimantas Dailide: Yaşadığı yer: Almanya Nazilerin Litvanyalı işbirlikçileri tarafından kurtarıldı.

Zyklon b gazıyla çocukları öldürdü

Daily Mail gazetesi, geçen yılın ekim ayında Erna Wallisch hakkında bir haber yaparak, ‘Katil Nazi şimdi zararsız görünüyor’ diyerek, kadının kapıdaki ‘mazlum’ bir fotoğrafını yayınlamıştı. Onu sadece bu kareyle değerlendirecek olanların ‘sevimli bir büyükanne’ olarak görmesi tabii mümkün… Ancak bu başı önde duran Doğu Almanya doğumlu yaşlı kadın, aralarında yüzlerce çocuk da bulunan Yahudi’nin ‘zyklon b’ gazı soluyarak dünyayı terk etmesinin sorumlularından sadece biri…

Soykırımdan kurtulabilen ve o zaman genç bir erkek olan kurbanlarından biri onu şöyle anlatıyor: “Bana saldırdığında karnı burnundaydı. Ama hamile olmasına aldırış etmeden beni yere serip tekmeledi. O terli ve hınçlı yüzünü hiç unutmuyorum!”

18 yaşında, Hitler’in neferlerinden olmaya gönüllü olan Erna, en büyük katliamlarını 1942-1944 arasında görevlendirildiği Majdanek Kampı’nda yaptı. Auschwitz’e ‘tayin’ isteği kabul edilmeyen kadın, 1945’te Avusturya’da inzivaya çekildi.

Akşam

1167370cookie-checkNazilerden biri daha öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.