Nazilere kök söktüren Dürzî hoca öldü

Hocanın vefatı, Amerikan basınında Nazi savaşçısı olduğu için ve ayrıca Yahudileri Alman faşizmine karşı korumasından dolayı anıldı. Birçok gazete Davud hocanın anısına haber yayınladı.

Ölümüyle birlikte, Dürzî hocanın II.Dünya Savaşı sırasında yaşadığı günlerin anıları ve Nazi’lere karşı mücadelesi birden öne çıktı. Dürzî Davud hoca, Libya çöllerinde Nazi’lere meğer kök söktürmüş…

1942 yılında, Libya çöllerinde Alman generali, “Çöl Tilkisi” lakablı Rommel’e karşı direnen İngilizlerin generali Bernard Montgomery’nin ordusuna gönüllü olarak katılan Müslüman Davud hoca, buradaki savaşlarda Nazi’lerle göğüs göğüse gelmeye doymadığı için sonra Avrupa’daki İngiliz birliklerine gönüllü olmuştu.
Yunanistan ve Balkanlar’da Hitler’in ordularıyla savaşan Dürzî Davud’un askerî başarıları yanı sıra Yahudileri faşistlerin elinden kurtardığı biliniyor. Davud hocanın Yahudilere uzanan yardım eli, daha sonra İsrail Hükümeti tarafından ödüllendirilerek, Dürzî hocaya ev sahipliği yapılmış.

Savaşın sonlarına doğru kendisi de Nazi Toplama Kampı’na düşen Dürzî hoca, kamptan bir arkadaşıyla beraber kaçmayı başarmış ve 1944 yılından 1945’e kadar bir mağarada saklanarak, savaşın sonlanmasını beklemişti. Savaşın sonlandığını saklandığı mağarasında hissederek ortaya çıkan Dürzî Davud, önce İtalya’ya, sonra Lübnan’a geri dönmüştü.

96 yaşında ölen Davud Bessis’in anılarının ölümünden sonra yayınlanacağı beklentisi sürüyor. Böylece, II.Dünya Savaşı’nın bilinmeyen yönleri de aydınlanmış olacak.

1511340cookie-checkNazilere kök söktüren Dürzî hoca öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.