“Ne gündü ama!”

5 Ağustos’tan bu yana yerin 700 metre altında kalan 33 Şilili madencinin kurtarılması, bugün dünya basınının en önemli gündem maddesini oluşturuyor.

İngiliz Independent gazetesi konuyla ilgili haberini “Sınırsız Neşe” başlığıyla duyurdu. Independent’ın ilk sayfasında, San Jose Madeni’nden kurtarılan 33 madenciden Daniel Herrera’nın, annesiyle kucaklaşırken çekilmiş fotoğrafı var.

Başarılı operasyona beş sayfa ayıran Independent, başyazısında ise madenciliğin daima tehlikeli bir meslek olduğunu hatırlatıyor ve dünya ekonomisinin doğal kaynaklara yönelik açgözlülüğünün, işçileri yeraltına itmeye devam edeceğini vurguluyor.

Independent’a göre bu durumda bizlerin yapabileceği şeyse, maden sahiplerine ve hükümetlere, bu mesleğin gerekenden de tehlikeli olmamasını temin etmeleri, yani yeterli güvenlik önlemlerini almaları yolunda baskı yapmak.

‘ŞİLİ DÜNYAYI SEVİNCE BOĞDU’

Guardian ise ilk sayfasında Şili’deki kurtarma operasyonuna atıfla, “Ne gündü ama!” diyor, madencilerin kurtarılmasının dünyayı sevince boğduğunu aktarıyor.

Gazetenin başyazısında, “Modern dünyada gerçekten ortak bir mutluluk etrafında birleşmek olağandışı bir durum. Ancak Şili’de olan bu” deniliyor.

MADENCİLERİN YILDIZI SEPULVEDA
Guardian’ın ilk sayfasına Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera’yla çekilmiş fotoğrafını bastığı madenci Mario Sepulveda, Daily Telegraph’ın da ilk sayfasında yer alıyor.

Daily Telegraph’a göre madencilerin yıldızı olarak belirdi Mario Sepulveda, dünya da onların “büyük kaçışını” hayretler içinde ama coşkuyla izledi.

TOPLUMU BİRLEŞTİREN ULUSAL BİR BAŞARI

Gazete başyazısını ise şu cümlelerle noktalıyor: “Madendeki güvenlik önlemleriyle ilgil bazı sorular henüz yanıtlanmasa da, kurtarma operasyonu, Şubat ayında korkunç bir depremin vurduğu ve bu yıl bağımsızlığının 200. yıldönümünü kutlayan Şili için, toplumu birleştiren ulusal bir başarıdır. Güvenlikle ilgili sorular daha sonraki bir aşamada yanıtlanacak. Şimdi ise San Jose Mucizesi’ni kutlamalıyız.”

BU MUTLULUK ÖFKEYE DE DÖNÜŞEBİLİR

Almanya’da Süddeutsche Zeitung, 33 Şilili madencinin mutlu sonla noktalanan kurtarılma hikâyelerini yorum sütunlarına şu satırlarla taşıdı:

“Feryat edercesine çalan sirenler, dans eden insanlar, ulusal dayanışma içine giren bir ülke ve bütün bunların ortasında elinde ülke bayrağını taşıyan Şili Devlet Başkanı Pinera… Kurtarılan her madenciyi kucaklamasıyla, popülaritesi de giderek artıyor. San Jose’deki kurtarma operasyonu, ‘Şili mucizesi’ olarak tarihe geçecektir.

Ancak önümüzdeki aylarda yine madenciler yeraltında mahsur kalır ve hükümet de o zamana kadar güvenlik önlemlerini, yönetmelikleri sertleştirmezse, işte o zaman Şilililerin mutluluğu, coşkusu birden bire öfkeye dönüşebilir.”

BU BİR MUCİZE DEĞİL

Saarbrücker Zeitung ise madencilerin kurtarılmasının ‘mucize’ diye nitelendirilmesini eleştiriyor. Yorum şöyle:

“Farklı uluslardan uzmanların dayanışma içinde Şili’de sergiledikleri çaba, belki küreselleşmenin başarılı bir örneği sayılabilir. Peki bu bir mucize mi? Hayır, mucizeler başka türlü olur. Kurtarma operasyonunu ekranlarında izleyen milyonların en azından bu felaketin neden olduğuna ilgi duymaları, küçük bir mucize olurdu.

Şilili madenciler ve onların binlerce arkadaşı, gelişmekte ve kalkınma olan ülkelerde yeraltında köle gibi çalışıyorlar.”

1262980cookie-check“Ne gündü ama!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.