Ne Janti Abimizdin Sen…

Necati Abacı’nın yakın dostlarının oluşturduğu bir çalışma grubuyla başlayan kitap hazırlığı; yazar, çizer, dost ve ailesinden oluşan 97 kişinin katkılarıyla sonuçlandırıldı.

Türk sanat yaşamının iz bırakmış sanatçısı Necati Abacı, Ne Janti Abimizdin Sen anı kitabıyla, dünyalarını paylaştığı dostları, ailesi ve arkadaşları tarafından bir kez daha anılıyor.

Kitabın İçinde 111 adet görsel malzeme yer alıyor, usta çizer Necati Abacı’ya ait 56 adet orijinal eser, sanatçı dostlarının Abacı için çizdikleri 15 ayrı çizim ve 40 adet anı fotoğrafı bulunuyor.

Kitapta; Asım Bezirci, Turhan Selçuk, Hilmi Yavuz, Kaya Özsezgin, Özdemir Nutku, Ünsal Oskay, Yıldız Kenter, Tan Oral, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Sunay Akın, Semih Poroy, MetinÜstündağ, Fahrettin Baykal, Mehmet Kısmet, Semih Gümüş, Ahmet Önel ve daha birçok sanatçının Necati Abacı için yazdığı yazılar yer alıyor.

Türkiye’de ve dünyada örneklerine fazla rastlanmayan bu kitap, böyle önemli bir Türk sanatçısının yaşamını dostlarının kaleminden bir kez daha okumak, eserlerini, renkli kişiliğini ve sanatını daha yakından tanımak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor.

KİTAPTAN ALINTILAR

Turhan Selçuk: Abacı’yı gazetelerde, dergilerde, Güldiken’de sürekli izliyordum. Olağanüstü portreleri, salt Grafik Mizah kapsamındaki çizgileriyle dikkatimi çekiyordu.

Basın yaşamımda 60. yılımı kutlarken kitap çalışmalarım da oldu. Meslektaşlarım Gürbüz Doğan Ekşioğlu ve Necati Abacı’nın o günlerdeki yardımlaşmalarını unutamam.
Abacı evime her gelişinde kocaman bir çiçek demetiyle kapıdan içeri girer, nasıl yardımcı olabileceğini sorardı. Dost canlısıydı, grafik mizahın tutkunuydu, alçakgönüllüydü.   

Hilmi Yavuz: Necati Abacı’nın Sanatı Üzerine başlıklı o yazıyı, Hilmi Yavuz portresi ile birlikte gönderdim Necati’ye. O portre, bendedir (Necati, sergiden sonra portre mi hemen iade etti bana) ve bir dostluğun anısı olarak duvarda durduğu kadar kalbimde de durur;-  Necati de ordadır çünkü…

Ahmet Önel: Günaydın değerli dinleyenler! Evet, radyolarını yeni açanlar için bir kez daha hatırlatalım.  Necati ve Ahmet ikilisinin sunduğu canlı programı izliyorsunuz…
Evet değerli dinleyenler. Bu bağlamda size şarkıların en güzelini, en seçkin ve kıllısını sunmak için karşınızdayız…

Bu arada,  sizleri kültür ve sanattaki son gelişmelerden haberdar etmekten geri durmayacağız elbette. İlk  haber Ulm’dan.  Yurt dışında sanatsal etkinliklerini ve kadınlar üstündeki yetkinliklerini  sürdürmeye devam eden değerli karikatürcü dostumuz  yeni bir sergi  hazırlıklarını sürdürüyor…

Ol Ulum Ulum…  Çürüdü gülüm  değerli izleyenler.  Metodik bağlamda kuramsal bir çelişmiyle karşı karşıya kalan sanatçımız, evrensel ölçütlerle anasının dingilini  yapıtlarında çok iyi buluşturmuş bulunuyor…

Turgut Çeviker: Necati Abacı’yla, karikatürle ilgilenen bir kişi olmasaydım belki de yollarımız hiç kesişmeyecekti. Sadece onu tanımış olmak için bile, karikatüre gönül vermeyi isterdim… Yaşamımın en değerli kişilerinden biriydi, o. Kendime kardeş olarak seçtiğim, birkaç kişiden biriydi. O’nsuz yaşamanın benim  ve arkadaşları  için ne kadar güç olduğunu sözcüklerle anlatmak olanaksızdır

Tan Oral: Bildiğim kadarı ile karikatür denen tuhaf uğraşı da işte böyle bir şey zaten, yani incelikli. Burada incelik, zariflik kadar zayıflığı da içerir. Tuhaf olan ise işte böyle bir cılızlığın bu kadar sağlam ve etkili olabilmesidir. Necati Abacı, çok sevdiğim bir dost ve tanıdığım tipik bir çizi-mizah kişisiydi. Hep de öyle kalacak, biliyorum.

NECATİ ABACI?

28 Haziran 1958 yılında Mut’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Tarsus’da tamamladı. 1981 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümü’nü bitirdi.

1985-1990 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak bulundu.

İlk karikatürü 1973 yılında yayımlandı. 1982 yılında başladığı Çizgilerle Sanat İnsanları Çizgilerle Sanat Kadınları, Çizgi İnsanları çalışmalarıyla, biri Şahin Kaygun’la ortak olmak üzere 17 kişisel sergi açtı.

Abacı kısa yaşamına 40 ödülü sığdırmayı başardı. Abacının ödülleri şöyle: 

İtalya Pescara’da Lavoile Ödülü (1982), Almanya Duisburg Kiliseler Birliği Jüri Özel Ödülü (1986), Uluslararası Simavi Karikatür Yarışması Erol Simavi Özel Ödülü (1986), Abdi İpekçi Karikatür Yarışmaları’nda mansiyon (1985,1987), Abdi İpekçi Dostluk Barış Ödülü Afiş Dalı Üçüncülük Ödülü (1988), Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması Başarı Ödülü ve özel ödüller (1992, 1994, 1997, 2000) Japonya Yomiuri Shimbon Karikatür Yarışması Onur Mansiyonu (1994), Asaf Koçak Karikatür Yarışması Büyük Ödül ve Başarı Ödülleri (1997,1998, 2001), Serdar Çakırer Karikatür Yarışması Büyük Ödül ve Jüri Özel Ödülü (1997, 1999), GMK Sergileri’nde Logotype Dalı Emin Barın Ödülü (1998), Fotoğraf Dergisi&Casio Ulusal Fotoğraf Yarışması Birincilik (2001)

 Bir karikatürü Bulgaristan Gabrova Dünya Güldürü Müzesi (1982), bir afişi Polonya Varşova Afiş Müzesi’ne alındı (1988). Bir çok basın yayın organında ve sanat dergilerinde çalışmaları ve yazıları yayımlanan Abacı, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğretim üyesiydi. 22 Temmuz 2004 de İstanbul’da aramızdan ayrıldı.

KİTAP İLE BİLGİLER 
Ne Janti Abimizdin Sen / Dostlarından Necati Abacıya Armağan
Yayına hazırlayanlar: Ali Selen, Merih Akoğul, Ömer Elver
224 Sayfa / Fiyatı: 12.5 YTL

Fotografevi Yayınları. İstiklal Cad. Tütüncü Çıkmazı No:4
Beyoğlu 34430 İstanbul – Türkiye
Tel:  (0212) 249 02 02 
Faks (0212) 244 40 75

AYRINTILI BİLGİ İÇİN: www.necatiabaci.com ve Necati Abacı’nın Çizgili Fotoğrafları

1102040cookie-checkNe Janti Abimizdin Sen…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.