Nemrut Kalderasındaki beton skandalına soruşturma

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan korunan alan niteliğindeki Nemrut Krater Gölü (Kaldera) kıyısında tepki çeken beton yapılaşma durduruldu ve sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı.
Bitlis Valiliği’nden yapılan açıklamada, sorumluluk yüklenici firmaya atılırken yapılan işin durdurularak ilgililer hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedilerek, “Nemrut Krater Gölüne dökülen beton, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü tarafından en yakın sürede sökülüp kaldırtılarak, bölge eski doğal haline geri getirilecektir. Konu ile ilgili yürütülecek olan çalışmalar, Bitlis Valiliğimizce yakında takip edilecektir” denildi.

Bitlis Valiliği’nden yapılan açıklamada, Nemrut Krater Gölü’ndeki beton yapılaşmayla ilgili araştırma yapıldığı kaydedilerek şöyle denildi: “Yapılan araştırma sonucunda; Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizde bulunan Nemrut Krater Gölü civarına vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla doğaya uyumlu bazı tesislerin yapılması için ihaleye çıkıldığı bilgisi alınmıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü uhdesinde yürütülen iş ile ilgili olarak Müteahhit firma, Nemrut Krater Gölünde işe başlamış ancak yükümlüklerini yerine getirmeyerek uygunsuz ve kötü bir yapılaşmaya sebep olduğu tespit edilmiştir.

BİTLİS VALİLİĞİ: ‘BETON SÖKÜLDÜ, SORUŞTURMA BAŞLATILDI’

Bunun üzerine; Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü, derhal Nemrut Gölünde söz konusu firma tarafından yapılan işi durdurmuştur. Konu ile ilgili olarak ilgililer hakkında soruşturma başlatılmıştır. Nemrut Krater Gölüne dökülen beton, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü tarafından en yakın sürede sökülüp kaldırtılarak, bölge eski doğal haline geri getirilecektir. Konu ile ilgili yürütülecek olan çalışmalar, Bitlis Valiliğimizce yakında takip edilecektir.”

KORUNAN ALAN STATÜSÜNDEKİ KALDERA BÜYÜLEYİCİ BİR DOĞA MİRASI

Nemrut Dağında bulunan krater gölü, deniz seviyesinden 2400 metre yükseklikte yer alıyor. Göl, sulak alan ve doğal sit alanı olarak koruma altında. Yaklaşık 10 kilometrekare yüz ölçüme sahip olan Nemrut Krater Gölünün en derin yeri 10 metre olarak ölçüldü. Kaldera içerisinde en büyüğü Nemrut Gölü olmak üzere toplam 5 göl, lav hunisi ve lav çıkış alanları ile sıçratma konisi ve sıcak su kaynakları yer alıyor.  Büyüleyici bir doğal miras olan Nemrut Kalderası’ndaki beton yapılaşma tüm ülkede tepkiyle karşılandı.

KONAR-GÖÇERLERİN YAYLASINDAN TURİZM MERKEZİNE

Geçmişte önemli bir hayvancılık merkezi olan bölgedeki konar-göçer hayvan yetiştiricilerinin yaz aylarını geçirdiği önemli duraklardan biri olan Nemrut Kalderası çevresi son yıllarda turistik merkeze dönüştürülmek isteniyor. Bu amaçla 2016’da Nemrut Krater Gölü’ne bir seyir terası yapılması için girişim başlatılmış, ancak projeyle ilgili açılan yarışma daha sonra iptal edilmişti. Ziyaretçi sayısının artırılması için bölgedeki kurumlar tarafından çeşitli girişimlerde bulunulan krater gölünün yakınlarında bir de kayak merkezi bulunuyor.

 

2442240cookie-checkNemrut Kalderasındaki beton skandalına soruşturma
Önceki haberElbette “ekonomi yüksek döviz kurlarından ibaret değil”
Sonraki haberKarayolları ve Bakanlık bir haftadır neden sessiz
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.