Neşet Ertaş’a yakılmış bir ağıt: Neşe’Dert’Aşk’ Antalya’da

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – 2012 yılında yitirdiğimiz ‘Bozkırın tezenesi’ olarak anılan büyük ozan Neşet Ertaş’ın yaşamını ve engin felsefesini anlatan ‘Neşe’Dert’Aşk’ adlı tiyatro oyunu 18-22 Ekim tarihleri arasında Antalya Devlet Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluşacak.
Şirin Aktemur Toprak’ın yazdığı, Yönetmenliğini ise Umut Toprağın üstlendiği Neşe’Dert’Aşk oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konuluyor. 2015-2016 2. Anadolu Tiyatro ödülleri yılın en iyi projesi ödülünün yanısıra çok sayıda ödülle taçlanan oyun, ‘Aşk’ teması çerçevesindeki akışıyla Anadolu bozkırında yetişen büyük ozan Neşet Ertaş’a bir saygı duruşu niteliğinde.
 
Anadolu bozkırının yetiştirdiği büyük ozanlarımızdan biri olan Neşet Ertaş, 2012 yılında hakka yürüdü. Ancak ‘Garip’ mahlasıyla  yazıp söylediği türkülerlle içine doğduğu toplumun sesini havalandıran büyük usta, kendi deyimiyle halen ‘Gönüllerin hızmatçısı’ olmayı, sevenleriyle buluşmayı sürdürüyor.
 
NEŞET ERTAŞ’IN YAŞAMI TİYATRO OYUNU OLDU
Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu Neşe’Dert’Aşk oyunu da işte bu törensel buluşmalardan biri. Şirin Aktemur Toprak’ın yazdığı, Umut Toprak yönettiği oyunun müzikleri de yine büyük ustanın kendi eserlerinden, tüm Anadolu insanının aşina olduğu türkülerden seçilmiş. 1,5 saat süren tek perdelik oyunda Alpay Ulusoy, İclal Karaduman, Mert Kılıç ve Umut Toprak’ın yanısıra çocuk oyuncular Nehir Gençler ve Deniz Berk Atabek sahne alıyor.
Neşet Ertaş
 
ÖDÜLE DOYMAYAN OYUN İZLEYİCİDEN BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
2015-2016 2. Anadolu Tiyatro ödülleri yılın en iyi projesi ödülüne layık görülen Neşe’Dert’Aşk oyunu ayrıca Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde Şirin Aktemur Toprak’a ‘En İyi Oyun Yazarı’ ve Jüri Özel Ödülü kazandırırken, Tiyatro Gazetesi Yılın En İyi Projesi ödülü ve Türkiye Yazarlar Birliği ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçısı’ dallarında Şirin Aktemur Toprak’a ödül getirdi.
 
NEŞE’DERT’AŞK 18-22 EKİM ARASI ANTALYA’DA
18-22 Ekim tarihleri arasında Antalyalı izleyiciyle buluşacak olan Neşe’Dert’Aşk oyunu, 18 Ekim Salı akşamı Kepez Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde, 19-22 Ekim tarihleri arasında ise Atalya Devlet Tiyatrosu Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
 
‘BU OYUN, NEŞET ERTAŞ’A YAKILMIŞ AĞIT, BİR SAYGI DURUŞUDUR’
“En kutsal günlerimizde onun sesi hep bizimledir; düğünlerimizde, aşık olduğumuzda, kederlendiğimizde, toprağımızda, hasretimizde, gönlümüzde. Neşe, dert, aşk yazılır, ‘Neşet Ertaş’ okunur! Oyun, Neşet Ertaş’ın ailesinin ve editörü Hasan Saltık’ın izinleri ve katkılarıyla; Neşet Ertaş’ın gerçek hayat hikayesinden ve kendi türkülerinden yola çıkılarak, yazar tarafından yeni bir kurguyla kaleme alınmıştır. Neşet Ertaş bir oyuna, bir esere sığamayacak kadar engin bir hayat. Onun hayat felsefesini, insanlığını, gönlünü, sanatını, bir eserle anlatabilmek mümkün olmadığı için; bu oyunda ancak ondan esinlenerek bir sanat eseri oluşturulmaya çalışılmıştır. Onun türküleriyle büyüyen, onunla aynı bozkıra bakmış insanlarla. Hayatının en önemli unsurlarından biri olan ‘aşk’ teması seçilmiştir. Bu oyun Neşet Ertaş’a yakılmış bir ağıttır, bir saygı duruşudur.”
 
NEŞE’DERT’AŞK OYUNUNUN TANITIM VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN: 
http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-antalya-detay-bolum_video-318-nese-dert-ask.html
2019000cookie-checkNeşet Ertaş’a yakılmış bir ağıt: Neşe’Dert’Aşk’ Antalya’da
Önceki haberO kapılar son kez kapandı ve bir daha açılmayacak…
Sonraki haberİNGİLTERE… Türkiye, yabancı medya ve kara propaganda
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.