New Orleans’ı batık gemiler koruyacak

ABD Okyanus ve Deniz Bilimleri Kuruluşu, Katrina benzeri kasırgalar için bundan böyle New Orleans’ı batık gemilerle koruyacağını açıkladı.

Batıklar, kendiliğinden bir mendirek oluşturup Tsunami benzeri kabaran okyanus dalgalarına set çekecek.

Louisiana Eyaleti’nin Cazıyla ünlü New Orleans kenti kıyılarına 200 kadar batık gemi yerleştirilmesi tasarlanıyor. Federal hükümetin elinde çürüğe çıkarılmış 125 adet şilebin de, ek olarak, Okyanus dibinde tekrar batırılması ve mendirek taşı gibi “döşenmesi” amaçlanıyor.

Böylelikle sular altına kalan New Orleans, bir sonraki Okyanus felâketini en az zararla atlatmış olacak.

Eyalet Senatörü Walter Boasso’nun da arka çıktığı bu tasarı için hazırlıklara başlandı. Yakın bir zamanda, ABD’nin tersanelerinde bekleyen hurda gemiler son yolculuklarını yapıp New Orleans limanı önüne gelecekler ve orada denizin dibini boylayacaklar.

Bu tasarım, bir kaç yıl önce Florida KeyWest kıyısında batan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir savaş gemisinin zaman içinde kendiliğinden mendirek hâline dönüştüğü, kıyıyı koruma altına aldığı, batık civarında balık türlerinin geliştiği gözlendiğinden yine gündeme gelmişti. Bilimadamlarının da onay verdiği projeye eski gemilerin tutkunları olan denizadamları karşı çıkıyor.

 

 

1131280cookie-checkNew Orleans’ı batık gemiler koruyacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.