İngiliz arşivlerinde Kıbrıs…

İngiltere’de kamuoyuna açıklanan 30 yıllık gizli arşiv belgeleri, Kıbrıs ile ilgili bilinmeyen bir gerçeği ortaya çıkardı.

Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale ettiği 1974 yılına ait belgelere göre, İngiltere Savunma Bakanlığı, darbeyle uzaklaştırılan Başpiskopos Makarios’u Cumhurbaşkanlığı’na yeniden getirebilmek için Ada’ya binlerce asker göndermeyi planlamış…

İngiliz gizli arşivlerine göre, Savunma Bakanlığı, 1974’te planladığı Kıbrıs operasyonu için 3 tugay askere ve yakın hava desteğine ihtiyaç olduğunu hesapladı. Plan hazırlanırken, Kıbrıs halkının bir bölümünün, adaya takviye İngiliz askeri gönderilmesini memnunlukla karşılayacakları varsayıldı. Ancak İngiliz askerlerinin, Kuzey İrlanda’da, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA örneğindeki gibi bir gerilla savaşına girmesinin yaratacağı sorunlar hesaba katılınca plandan vazgeçildi.

Açıklanan arşiv belgelerinde, İngiliz Savunma Bakanlığı yetkililerinin bir yorumu da yer alıyor: “Acı tecrübeler bize şunu göstermiştir: Kendilerini davalarına adayan ve yerel halkın desteğine sahip küçük bir grup bile, daha büyük bir güce karşı uzun süre başarı sağlayabilir”

1097150cookie-checkİngiliz arşivlerinde Kıbrıs…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.