İngiliz askerlerine dava tehditi

İnsan hakları savunucuları ve ordudaki de dahil bazı hukukçular, Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Goldsmith’in ‘İnsan hakları yasası askerleri bağlamaz’  tavsiyesine karşı bayrak açmıştı…


İngiltere’de Lordlar Kamarası’nın aldığı son karar, İngiltere’nin ciddi ulasal gazetelerinde geniş yer buldu. Lordlar Kamarası Kararı’na göre, İngiltere’deki insan hakları yasası, artık yurt dışında görev yapan İngiliz askerlerini de bağlayacak.


TAZMİNAT GELİYOR…


The Daily Telegraph, bunun olası sonuçlarını şöyle aktardı:


“Lordlar Kamarası’nın dünkü kararı ardından, Irak ve Afganistan’daki İngiliz askerleri hakkında daha fazla dava açılabilecek. Askeri operasyonların sivil mağdurları, Savunma Bakanlığı’nı dava ederek milyonlarca sterlin tazminat alabilecek.


Lordların, Irak’ta İngiliz askerleri tarafından gözaltına alınan otel görevlisi Baha Musa’nın ölümü ile ilgili davada aldıkları bu karar, artık benzer davalara emsal oluşturacak.”


Olaya karışan 7 asker yargılanmış ve beraat etmişlerdi. Şimdi yüksek mahkeme, yargılamada, insan hakları yasasının yurt dışındaki operasyonlarda da geçerli olduğu ilkesine uyup uyulmadığını tekrar değerlendirebilir.”


FOTOĞRAF: Irak’tali İngiliz askeri


İLGİLİ HABER: ‘İnsan hakları yasası askerleri bağlamaz’

803360cookie-checkİngiliz askerlerine dava tehditi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.