İngilizce konuşamayan göçmenlere zorluk

Politik partilerin İngiltere 2015 genel seçimlerine kadar sürecek olan politik gündemin en önde gelen konusu göçmenler. Önceki gün açıklanması beklenen planlar, koalisyon ortağının liderli Nick Clegg ile yaşanan bir tartışmanın ardından ertelendiği basına yansıdı.

Hükmümetin radikal planı kapsamında, Başbakan resmi kuruluşların her türlü basılı duyuru, bilgilendirme kitapçığı, broşür ve bilgidirilerinde dil bilmeyenler için hazırlanan farklı dildeki çeviriler için ayrılan ödeneği vergi mükelleflerine haksızlığa neden olduğu gerekçesiyle kaldırmayı planlıyor. Ulusal basına göre; Muhafazakar Parti, hem bütçede tasarruf ederken hem de yalnızca İngilizce hazırlanacak formlarla yardım başvurularını zorlaştırmayı amaçlıyor.

Göçmenleri İngilizce öğrenmeye zorlaması beklenen bu adım 1 Ocak’ta AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı kazanan Romanya ve Bulgaristanlı göçmenlerin yanısıra ülkede İngilizce konuşamayan göçmenleri de hedefliyor. Yapılan açıklamaya göre hükümete bağlı sosyal yardım kuruluşları 140’tan fazla dille ilgileniyor ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yıllık dil hizmeti harcaması ise 5 milyon sterlin dolayında. Dildeki kesinti çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ian Duncan Smith tarafından yürütülüyor.

Tasarının açıklanmasının koalisyon ortakları arasında yaşanan tartışmadan sonra ertelendiği basında yer alırken, tasarının Cameron – Clegg arasındaki anlaşmazlıklarına bir yenisini eklediği belirtildi. İşçi Partisi milletvekili ve Avam Kamarası Başkanı Keith Vaz da konuyla ilgili çekincelerini belirterek fikrin cazip göründüğünü ancak gerçek ihtiyaç sahipleri yardım başvuruları reddedilince hükümete dava açarak daha çok maliyete sebep olabileceklerini öne sürdü.

Günümüzde İngilizce konuşup yazamamak yardım alınmasına engel oluşturmuyor. Tercümanlık ve farklı dillerdeki broşür hizmeti iş bulma kurumları başta olmak üzere merkezi ve yerel kurumlarda halen sunuluyor. Çoğu durumda, iş bulma kurumlarındaki bir başvuru sahibi formları doldurmak için telefon aracılığıyla çevirmenlerden yardım alıyor. Çeviri servisi ayda 22 bin çağrı alıyor ve genellikle 60 saniye içinde bir tercüman sunuyor. Ayrıca yüz yüze görüşmeler için de bir hizmet bulunuyor ve yılda 13 bin kez kullanılıyor. Anketlere gore; İngiltere’nin yardım kültürü karşısında bir şeyler yapması gerektiğini savunan ve giderek güçlenen bir kamu oyu oluştuğu da gözlemleniyor.

Geçen haftalarda Channel 4 TV kanalında da yardım alanlarla ilgili bir program yapılmış ve program tepki toplamıştı. İşçi Partisi’nin Gölge Çalışma ve Emeklilik Bakanı Rachel Reeves’in de yardımların insanların sisteme ne kadar ödediğiyle yakından bağlantılı olması gerektiğini savundu. Reeves’e göre gençlere kıyasla yetişkinlere daha çok ödeme yapılmalı…

850250cookie-checkİngilizce konuşamayan göçmenlere zorluk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.