İngiltere: 100. kayba rağmen Irak’tayız

Blair, BBC televizyonuna verdiği demeçte, dün Irak’ta 100. İngiliz askerinin ölmesiyle ilgili olarak, “Bir asker kaybetmemiz trajik, ancak taahhütlerimizi yerine getirmeye devam etmenin önemli olduğunu anlamak lazım, çünkü Afganistan ve Irak’ta halklar terörizmi bir kenara bırakmak ve demokrasiye geçmek istiyor” ifadesini kullandı.
Irak’ın güneyindeki Ümmü Kasr’da dün meydana gelen patlamada bir İngiliz askerinin daha ölmesiyle bu ülkede Mart 2003’ten bu yana ölen İngiliz askerlerinin sayısı 100’e yükselmişti.


Simgesel anlamı olan bu 100. ölümü protesto eden İngiliz savaş karşıtları da dün parlamento binası önünde gösteri düzenlemişti.


BASIN’DA 100’NCÜ KAYIP


The Guardian Başbakan Tony Blair’in ‘geri adım atmayacakları’ sözlerini manşete taşıdı. “Hükümet ülkede pek çok aileden gelen askerlerin geri çekilmesi çağrılarına rağmen, 100’üncü askerin ölümünün böyle bir kararı getirmeyeceğini belli etti” diyen gazete şöyle devam etti:


“Blair halkın durumun ‘gerçek doğasını görmesinin’ önemli olduğunu söyledi. Afganistan ve Irak halkları, terörü ve aşırılıkları geride bırakıp demokrasiye ulaşmak istiyor…”
The Independent ise 19 yaşındaki oğlunu savaşta kaybeden bir annenin “Biz dur diyene dek daha kaç asker ölmeli?” sorusunu, savaş yanlıları ve karşıtlarına yönelttierek “Acaba Blair, Amerikalılar kadar can kaybı verdiğimizi mi görmek istiyor? Seçimleri yaptılar, Saddam yargılanıyor. Artık askerlerin dönme zamanı geldi” diye yazdı.


Ölen 99’uncu askerin ailesiyle görüşen The Daily Telegraph ise şunları yazdı:


“Diane ve Walter Douglas, Noel’de görme imkanı buldukları 19 yaşındaki oğullarının ilk zamanlar orduda olmaktan memnun olduğunu, ancak Irak’a gittikten sonra görüşlerinin değiştiğini anlatıyor: Bunun bizim savaşımız olmadığına inanıyordu, orada olmaktan mutlu değildi. Savaşın delilik olduğunu söylemiş ve tatilden sonra dönmek istememişti.”

787600cookie-checkİngiltere: 100. kayba rağmen Irak’tayız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.