İngiltere basını falına baktı

Financial Times gazetesi, manşetten duyurduğu Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili habere ek olarak Andeew Finkel imzalı bir makale de yayınladı. Finkel makalesinde “hazırlıksız yakalanan Erdoğan’ın şimdi saldırıya geçtiğini” yazıyor. Makale şöyle devam ediyor:

“Yolsuzluk ve rüşvet skandalı daha patlak vermeden, iki hafta önce, Türk başbakan Recep Tayyip Erdoğan 10 yıllık iktidarının büyük bölümünde göründüğü gibi görünüyordu: yenilmez. Ama Erdoğan Pakistan’dan Çarşamba günü döndüğünde bu görünümü yok olmuştu. Hatta o gün bu skandal hükümetinin köklerine yaklaştıkça 10 bakanını değiştirmek zorunda kaldı.

TIMES: GÜL İLE İLİŞKİSİNDE ÇATLAK VAR

Times gazetesi dış haberler sayfalarında Türkiye’de devam eden “yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına” büyük yer ayırırken Suna Erdem imzalı bir analiz de yayınladı. Erdem’in “Başbakana en büyük tehdit onun sadık müttefiki” başlıklı analizi şöyle:

“Recep Tayyip Erdoğan siyasi kariyerini kurtarmak için çabalarken sadık arkadaşı Abdullah Gül olası halefi olarak görülüyor. İngiltere’de okumuş olan ılımlı Cumhurbaşkanı Gül, destekçileri tarafından Başbakan’a daha sakin bir alternatif olarak görülüyor. 10 yılı aşkın süredir devam eden işbirlikleri sırasında Gül iyi polis rolünü, Erdoğan da ülkeyi sert biçimde yeniden şekillendiren kötü polis rolünü oynadı. Cumhubaşkanının başbakanla Kremlin stilinde görev değiştirmesi gerekebileceği dillendirilse de arkadaşlıklarında çatlaklar oluşmaya başladı.

TELEGRAPH: GÖREVDE KALMAYA ÇABALIYOR

Telegraph gazetesi için haber kaleme alan Richard Spencer de, Başbakan Erdoğan’ın oğlunun da isminin yolsuzluk soruşturmasına karışmasıyla “görevde kalmaya çabaladığını” öne sürüyor.

Spencer, üç bakanın istifa etmesinin ardından Erdoğan’ın azimle savunma durumuna geçtiğini, ve hatta bir bakan da dahil olmak üzere kendisine çeşitli kişilerce yöneltilen istifa çağrılarını reddettiğini hatırlatıyor.

İlgili HaberlerTelegraph: ‘Türk lider krizle yüz yüze’Times: ‘Erdoğan’a istifa çağrısı’Yeni kabine ‘savaş kabinesi’ mi?İlgili KonularRecep Tayyip Erdoğan, Türkiye
Spencer ayrıca savcıların Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV’i incelediğini Erdoğan’ın kabul ettiğini yazıyor. Telegraph’ta yayınlanan haberde TÜRGEV tarafından Fatih Belediyesi’ne kiralanacak bir yurdun inşaat planlarına yapılan değişikliklerin de gözden geçirildiği hatırlatılıyor.

Erdoğan’ın TÜRGEV aracılığıyla kendisine ulaşılmaya çalışıldığını söyleyen Spencer’ın haberi şöyle devam ediyor:

“Yolsuzluk iddiaları hükümetin, emniyet ve yargının işlerini büyük ölçüde askıya aldı. Yargı ve emniyet Erdoğan’ın eski İslamcı müttefiki Fethullah Gülen’in kalesi halinde.

Erdoğan büyük miktarda polisi görevlerinden aldı. Bunu yolsuzluk soruşturmasını engellemek için yaptığı iddia ediliyor. Üç bakan istifa ettikten sonra da kabineyi büyük ölçüde değiştirip kendine yakın kişileri hükümete dahil etti. Bunların arasında milletvekili olmayan bir İçişleri Bakanı da var.

Barış görüşmelerine yaklaşıldığı bir dönemde komşusu Suriye’deki muhaliflerin önemli bir müttefiki olan Türkiye’de görülen bu çatlağın ciddi uluslararası etkileri olabilir.

Bunun sonucunda Türkiye’nin kuşkulu ilişkileri olan İran da olaylardan ikincil olarak etkilenebilir.”

1405500cookie-checkİngiltere basını falına baktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.