İngiltere ‘gözetim altında’

Veri toplama yöntemleri de kaygı yaratıyor. Bu yaklaşık her 14 kişiye bir kamera düştüğü anlamına geliyor.


Komisyonun yaptırdığı araştırma sonucunda hazırlanan rapora göre, gözetleme sistemleri, önümüzdeki 10 yıl içinde daha da artarak gelişecek. Hükümete bağlı komisyonun yetkilisi Richard Thomas, İngiltere’nin ‘gözetlenen bir topluma dönüşmekte olduğu’ kaygılarının gerçeğe dönüştüğünü belirtti.


Richard Thomas, istihbaratın doğru ya da yanlış olup olmadığı ya da yanlış kişilerin eline geçmesi durumunda oluşabilecek risklerin tartışmaya açılmasını istedi. Thomas, bu konudaki kaygıları iki yıl önce de dile getirmişti.


Raporu hazırlayanlardan Dr. David Murakami – Wood, BBC’ye yaptığı açıklamada, diğer sanayileşmiş Batılı devletlerle kıyaslandığında, İngiltere’nin “en fazla gözetlenen ülke” olduğunu söyledi.  
 


ÖZEL YAŞAM KORUMA YASALARI GEVŞEK


Rapora göre gözetleme süreci, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın İngiltere üzerinden telefon trafiğini takip etmesinden şirket araçlarının uydu izleme sistemleriyle yoluyla izlenmesine dek geniş bir yelpazeyi kapsıyor.


Raporun dikkat çektiği bir diğer unsur da “dataveillance” yani veri gözetleme diye tanımlanan bireylerin kredi kartları, cep telefonları ya da diğer süpermarket indirim kartlarıyla yaptıkları alışverişlerdeki tercihlerinin takip ediliyor olması. (BBC)

796030cookie-checkİngiltere ‘gözetim altında’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.