İngiltere ‘Kıbrıs’ta çözüm’ turlarına başlıyor

Ryan, Kıbrıs ile Yunanistan’ı “yeni bir iyimserlikle” ziyaret edeceğini belirterek, 2008 yılının Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün sona ermesi için gerçek bir fırsatı temsil ettiğini söyledi.
Ryan’ın, Kıbrıs’a Salı günü gelmesi bekleniyor.


İngiliz Yüksek Komiserliği aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Ryan, 21 Mart’ta Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında gerçekleşen görüşme, teknik komiteler ve çalışma gruplarının çabaları ile Lokmacı Kapısı’nın açılmasını, “Kıbrıs’ta çözüm bulunması yönünde iyi niyet göstergesi” olarak niteledi.


Ryan, aynı hızda devam edilmesi halinde Kıbrıs’ta gerçek bir ilerlemenin sağlanabileceğini ifade ettiği açıklamasında, Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret sırasında muhataplarından süreçle ilgili görüş alacağını, amacının; İngiltere’nin Ada’da adil ve kalıcı bir çözüme nasıl yardım edebileceğini görmek ve çözüme yönelik çaba harcamak olduğunu kaydetti.


Kıbrıs’ı ziyaretinin bir diğer amacının ise; olası bir çözümün yapacağı ekonomik katkıları da yerinde incelemek olduğunu kaydeden Ryan, çözümün iki tarafa da kazan/kazan senaryosu içinde ekonomik fayda yapacağı görüşünü dile getirdi.


Çözüm yönünde iyimserliğin elden bırakılmaması gerektiğini de söyleyen Ryan, 2007 Ekimi’nde Ada’da bulunduğu sırada, “Kıbrıslı”lar arasında, birçok başarısız çözüm girişiminden kaynaklanan hayal kırıklığı gözlemlediğini ifade ederek, çözümün 21 Mart’ta iki lider tarafından gösterildiği gibi “siyasi liderlik ve cesaret”ten geçtiğini söyledi.


Ryan, “Başarı yakalanacaksa ve bu yeni fırsat değerlendirilecekse, yani bir anlaşma Kıbrıslılar için, Kıbrıslılar tarafından olmalı” ifadelerini kullandı…


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): İngiltere’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Joan Ryan

811700cookie-checkİngiltere ‘Kıbrıs’ta çözüm’ turlarına başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.