İngiltere: Kemer sıkmaya devam

Sonbahar Bütçesi olarak adlandırılan belgede Osborne, 2015’te gerçekleşecek genel seçime yönelik yatırımlarla politik alanı da belirlemeye çalıştı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi on iki ayı geçkin bir süre, politik gündemi belirliyordu. İşçi Partisi’nin, hayat pahalılığının ailelerin gelirinden çok daha hızlı artması üzerine eleştirileri son günlerin gündemini oluşturmuştu.

Hükümetin halkın ödediği enerji faturalarının 50 sterlinlik kısmını azaltacağı müjdesi, İşçi Partisi lideri Ed Miliband’ın “Seçimi kazanmaları durumunda enerji fiyatlarını dondurma” sözüne bir yanıt olarak değerlendiriliyor. Osborn, geçen hafta yaptığı açıklamada; Sonbahar Bütçesi’nde konuyu değiştirmeye, halkın ilgisini yeniden büyüyen ekonomiye çekmeye ve yapılması gereken hala birçok şey olduğuna odaklamaya çalışacağını söylemişti. Ekonomistler tarafından yayımlanan son dönemdeki ekonomik rakamlar; ekonominin umutsuz görünümünden, iyimserliğe doğru yöneldiği ve hükümet borçlanmasının düştüğüne işaret ediyor. Maliye Bakanı; ekonomik iyileşme sonucu bütçede oluşan artı miktarı, İşçi Partisi’nin isteğinin tersine sosyal harcamalar yerine borçları azaltarak, borçlanma maliyetini düşürmeye çalışacağını açıkladı.

Osborne’a göre; İngiltere’nin ekonomik iyileşmesi için en bü­yük risk Eurozone’daki diğer krizler değil, bütçe açığını dü­şürmeye yönelik çabalardan vazgeçmek. Parlamento’daki 50 dakikalık konuşmasında. George Os­borne İngiltere’nin kendi eko­nomi politikası sayesinde diğer büyük ülkelerin tümünden daha hızlı büyüdüğünü söyledi ancak ‘iyileşme işinin’ tamamlanmadı­ğını söyledi.

Sonbahar Bütçesi’ni açıklar­ken, Osborne bu yılın büyüme tahminlerinin yüzde 0.6’dan yüzde 1.4’e yükselerek iki kat­tan fazla yükseldiğini hatırlattı. Bununla birlikte ülke eko­nomisinin 2018/19’da yeniden kötüleşmesi beklentisine sahip ööngörülerden “kaydadeğer oranda daha düşük” olduğu açıklandı. İşçi Partisi ise Osborne’un Britanya’nın “hayat pahalılığı kirizi” hakkında inkâr içinde olduğunu söyledi. Gölge Maliye Bakanı Ed Balls, konuyla ilgili yaptığı açıkla­mada, “Maliye Bakanı’nın öv­düğü canlanmalara rağmen boşa geçen üç yıldan sonra çoğu insan için hiçbir iyileşme yok” dedi.

EMEKLİLİK YAŞI

Maliye Bakanı sonbahar konuşmasına göre; 1990’dan sonra doğanlar, mevcut sisteme göre emekli maaşları için beş yıl daha fazla çalışarak 70 yaşında emekli olabilecek. Yeni önlemlerle, önceden 2020 yılında emeklilik yaşını 66’ya ve 2028’de 67’ye çıkarılacağı açıklamalarıyla belirtilen kazancın üstüne 100 bin sterlin eklenerek, gelecek 50 yıl içinde 400 milyar sterlin gelir sağlanması bekleniyor.

DİĞER KONULAR

• Önümüzdeki üç yılın her birinde hükümet kurumlarının bütçelerinden ekstra 1 milyar sterlinlik bir kesinti

• Araç vergisi diskleri kaldırılacak ve yerine elektronik araç damga vergisi sistemi uygulanacak

• Önümüzdeki yıl için planlanan litre başınza 2p’lik vergi artışı kesinlik iptal edilecek

• İngiltere’deki ilk okulların mutfakları ve yemek odalarının yenilenmesi için ekstra bir 150 milyon sterlin

• Rüzgar tarlarının denize değil deniz kıyısına taşınması

• Enerji, ulaşım, iletişim ve su projeleri için 375 milyar sterlinlik planlar

• Hükümetin Eurostar demir yolundaki yüzde 40’lık hissesini satmak

Maliye Bakanı ayrıca İngiltere ve Galler’deki iş oranı artışını yüzde 2’yle sınırladı. Böylece ana caddelerin ve işletmelerin teşvik edilmesi hedefleniyor. Maliye Bakanı, küçük işletme ve publar için önümüzdeki iki yıl boyunca işletme vergilerinde bin sterlinlik indirim ve boş dükkanları yeni kiralayanlar için işletme vergisi oranlarını yarıya düşürüleceğini açıkladı. Bu hükümet planları ise Bütçe Sorumluluk Ofisi için sağlanan ekonomik projeksiyonlara dayanır. 2010’da kurulan bir kurum, bağımsız ekonomik tahminler sunuyor.

SONBAHAR BÜTÇESİ?

Maliye Bakanı hükümetin gelir ve gider planı bütçeyi yılda iki kez parlamentoya sunuyor. Her yıl Aralık’ın ilk haftasında sunulan “Sonbahar Bütçesi” ise hükümetin gelir gider dengesini tutturabilmesi için ince ayarları içermesi ve vergi planlarının açıklanması açısından önemli sayılıyor.

849930cookie-checkİngiltere: Kemer sıkmaya devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.