İngiltere Kosova’yı tanımaya hazır

İngiltere, Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan edecek olan Kosova’yı tanımaya hazır olduğu belirtiliyor.
 
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kosova’daki statükonun sürdürülemez olduğu açık bir şekilde görülmektedir” denildi.


Britanya’nın desteklediği ve Kosova’nın bağımsızlığını gözeten plan, Birleşmiş Milletler Kosova özel temsilcisi Martti Atisaari tarafından geçtiğimiz yıl öne çıkarılmıştı.


Brüksel’deki “Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı”na katılacak olan Dışişleri Bakanı David Miliband, İngiltere’nin yanı sıra Fransa ve Almanya’nın da Kosova’nın bağımsızlığını tanımasına kesin gözüyle bakıyor. ABD’nin  ise önümüzdeki haftalarda     tanıyacağı belirtiliyor.


Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan ülkeler arasında Rusya, İspanya, Romanya ve Yunanistan ön sıralarda ye alıyor.


GERİLİM ARTABİLİR…


Eski Yugoslavya’nın parçalara ayrılışının en son sahnesinde başkent Priştina sokaklarını dolduran etnik Arnavutlar, bağısızlık deklarasyonun resmen ilan edilmesini kutlamaya hazırlanırken, Kosova’nın  tek taraflı olarak Sırbıstan Cumhuriyeti’nden ayrılmak istemesi, ülkedeki gerilimi arttırmasından endişe ediliyor. 
 
Avrupa Birliği, Kosova’ya emniyet, hukuk, gümrük uzmanları desteği dahil 1800 kişilik yönetim birimi göndermeye hazırlanırken İngiliz hükümeti de, olası  şiddet olaylarını önlemek için ülkeye 600 asker gönderme kararı aldı.



ÜLKENİN CAN DAMARI


Belgrad yönetimi, AB’nin Kosova’ya yönetim birimi gönderme kararını “utanç verici” olarak değerlendirirken, kabine bakanlarından Slobodan Smardzic, ülkenin ‘can damarı’ olan Kosova’nın, Sırbistan’ın devredilemez bir parçası olduğunu söyledi.  


Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç,  BM Güvenlik Konseyi’nin Kosova konulu toplantısında Konsey üyesi devletlerden, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması yolunun kapatılmasını istedi. Sırbistan ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nden, Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp üç gün içinde resmen bağımsızlığını ilan etmesine karşı çıkmasını istedi. Konsey’de Kosova üzerine yine karar alınamadı.


BM Güvenlik Konseyi, Sırbistan ve Rusya’nın talebi doğrultusunda Kosova konusunu acil toplantıda ele aldı. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, basına kapalı yapılan Konsey toplantısında yaptığı konuşmada, Kosova’nın bağımsızlığının dünyada kontrol edilemeyecek ayrılıkçı akımlara yol açacağını ve söz konusu bağımsızlığın Sırbistan tarafından asla kabul edilmeyeceğini yineledi.


“ASLA TANIMAYIZ”


Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, ”Kosova’nın bağımsızlığını asla tanımayacağız, ne şimdi, ne bir yıl sonra, ne de gelecek yıllarda” dedi.


Konsey’den, Sırbistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini bir kez daha teyit etmesini ve ”Priştine’nin tek başına gayrimeşru bir şekilde bağımsızlığını ilan etmesini kınamasını” beklediklerini belirten Jeremiç, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan da, bağımsızlığın ilanı durumunda bunu uluslararası hukuka aykırı olduğu için geçersiz saymasını beklediklerini, bu durumda Sırbistan’ın ”egemenliğine saldırı niteliğinde olan bu harekete karşı her türlü diplomatik, siyasi, ekonomik önlemi alacağını” vurguladı.  Jeremiç, Sırbistan’ın buna karşılık güç kullanımında bulunmayacağının altını çizerek, ”Henüz çok geç değil, Konsey bu duruma dur diyebilir” diye ekledi.


Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, yaptığı açıklamada, yalnızca ABD ve ABD’nin Avrupalı müttefiklerinin, Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasını istediklerini, diğer Konsey üyelerinin ise iki taraf arasında görüşmelerin devam etmesinden yana oldukları görüşünü dile getirdi. Çurkin, Kosova’nın bağımsızlığının uluslararası hukuk ve BM Ana Sözleşmesi ile Konsey’in 1244 sayılı kararının ihlali olacağını ve bölgede son derece ciddi gerilime yol açacağını savundu.


ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Alejandro Woff ise Konsey’in Kosova konusunda bloke edildiğini belirterek, Belgrad ile Priştine’nin tutumlarının uzlaşmaz olduğunu ve egemenlik konusunda tıkandığını belirtti.


Wolff, Kosova’nın durumunun Sırp lider Slobodan Miloseviç’in etnik temizliğe dayalı politikaları sonucu, dolayısıyla tarihten kaynaklanan nedenlerle ”benzersiz” olduğunu da ifade ederek, bağımsızlığın diğer ayrılıkçı akımlara örnek oluşturmayacağını söyledi.
Konsey’in dönem başkanı Panama Büyükelçisi Ricardo Alberto Arias ise yaptığı açıklamada,  toplantıda sürpriz bir durum yaşanmadığını belirterek, ”Pek çok kişi Kosova’daki durumun ağırlıklı olarak Avrupa meselesi olduğunu kabul etmektedir” diye konuştu.


BM kaynakları, Kosova’nın pazar günü bağımsızlığını ilan etmesi durumunda Sırbistan ve Rusya’nın Konsey’den yeniden acil toplantı isteminde bulunabileceğini belirttiler.


KOSOVA PARLAMENTOSU TSİ 16.00’DA TOPLANACAK
 
Kosova Meclisi Başkanlık Divanının genişletilmiş toplantısında, Kosova Başkanı Fatmri Seydiu ve Başbakan Haşim Taçi’nin, Meclisin olağanüstü toplanması istemini kabul etti.


Başkanlık Divanı, olağaüstü toplantıda Kosova’nın Bağımsızlık Bildirgesi ile devletin sembolleriyle ilgili yasa teklifini görüşmek üzere saat 15.00’te (TSİ 16.00) toplanma kararı aldı.

810030cookie-checkİngiltere Kosova’yı tanımaya hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.