İngiltere, sınırlarını Antarktika’ya uzatıyor

Dünyanın el değmemiş son doğal kaynaklarının bulunduğu kutuplar üzerinde büyük devletlerin hakimiyet kurma mücadelesi, her geçen gün hızlanarak sürüyor.


Geçen aylarda Rusya’nın Kuzey Kutbu deniz tabanı üzerinde hak iddia etmesinin ardından İngiltere’nin de Güney Kutbu deniz yatağında 1 milyon kilometrekarelik bir alan üzerinde aynı amaçlarla hakimiyet hakkı talep edeceği belirtildi.


The Guardian gazetesine bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Londra’nın belirtilen alanlarda petrol, doğalgaz ve mineral kaynakları arama çalışmaları yapmak amacıyla hak iddia edebilmesini sağlayan bilimsel verileri topladığı ve Birleşmiş Milletler’e resmi başvuruda bulunmaya hazırlandığını söyledi.


İngiltere’nin yeni talebinin, kendisinin de imza koyduğu ve yeni taleplerde bulunulmayacağını garanti altına alan 1959 tarihli Antarktika Anlaşması’na ters düşeceği belirtiliyor. Habere göre İngiltere kutuptaki mevcut kıta sahanlığını Güney Georgia ve Falkland Adalarını da kapsayan 650 km mesafesinde artırarak bu alanı da doğal kaynak arama-tarama çalışmalarına ilave etmeyi planlıyor.

806050cookie-checkİngiltere, sınırlarını Antarktika’ya uzatıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.