İngiltere’de 2014’e, AB tartışmaları ve terör damgasını vurdu

Muhafazakar ve Liberal koalisyon hükümet, eleştirilere karşın sosyal kesintilerde geri adım atmadı. Bu politikadan mağdur olan çalışan kesim ve dezavantajlı grup engelli, yalnız anne, öğrenci ve işsizler 2014’te de “krizin faturasını krizi yaratanların ödemesi” için sokaklara döküldü.

Hükümet, 2014’deki yerel ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde ekonomide pembe tablolar çizmeyi tercih etti. Muhalefetin “Ekonomide iyileşme olduysa, kesintileri neden sürdürüyorsunuz?” sorusunu ise Başbakan David Cameron, “Euro bölgesindeki krizden korunmak için gardımızı alıyoruz” diye yanıtlamakla yetindi…

Merkez Bankası işsizlik yüzde 7’nin altına inmesine rağmen, uzun süredir % 0.5 olan faiz oranlarını artırmadı. Ekonomistler faiz artışındaki olası artışa karşın özellikle ev kredisi borcu olanları uyarmayı sürdürdü. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve süpermarket rekabeti sonucu enflasyon Kasım’da %1’e gerileyerek 12 yılın en düşük seviyesine indi.

Ulusal medya en çok AB ile gerginliğiğe yer verdi. Birleşik Krallık’ın karşı çıkmasına rağmen Avrupa Komisyonu’nun başına Jean-Claude Juncker seçildi. AB ile bir diğer sorun da “göçmen politikası” üzerineydi. AB’nin yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının 2014’te serbest dolaşım hakkı kazanması, Cameron hükümetini alarma geçirdi. Hükümet “refah göçü”nü engellemek için AB’ye reform yapması ve kazanılmış da olsa göçmen haklarını askıya alması çağrısında bulundu. Almanya’nın karşı çıkması Birleşik Krallık-AB gerginliğine neden oldu. Cameron 2015 genel seçimleri kazanması durumunda AB üyeliği konusunda referanduma gidileceğini açıkladı.

AP seçimlerinde ırkçı, ayrılıkçı ve AB karşıtı parti UKİP’in başarı kazanması da hükümetin göçmen karşıtı söylemini güçlendirdi. AP seçimlerinde heyelana uğrayan koalisyon ortakları; UKİP’in söylemlerine sahip çıkarak, seçmenlerinin UKİP’e kaymasını engel olmaya çalıştı…

Independent’de yayınlanan bir araştırmaya ise hükümetin “göçmen karşıtı” söyleminin tam tersine AB’den gelen göçmenlerin son 10 yıl içinde İngiltere ekonomisine 20 milyar sterlin katkıda bulunduğunu saptadı.

Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi kamuoyu yoklamalarında önde olmasına karşın parti içinde daha aktif bir lider arayışı olduğu basına yansıdı.
Birleşik Krallık- Türkiye ilişkilerine gelince; Birleşik Krallık özellikle IŞİD’e karşı Türkiye’nin kararlı bir duruş sergilemesini istedi. Cameron, Aralık’ta Ankara’yı ziyaret ederek bu konuyu gündeme getirdi ve Türkiye yoluyla Suriye, Irak’taki cihatcı gruplara savaşmaya giden İngiliz vatandaşlarının engellenmesini istedi. Birleşik Krallık’taki siyasiler 2014’te de Türkiye’nin yılan hikayesine dönen AB’ye tam üyeliğini destekleyen demeçler vermeyi sürdürdüler…

18 Eylül günü yapılan İskoçya’nın bağımsızlık referandumu da ülkede en çok konuşulan konular arasındaydı… İskoçya halkı, bağımsızlık referandumunda yüzde 55 oranında “Hayır” dilerek Birleşik Krallık çatısında kalmayı tercih etti. Referandum öncesinde hükümet İskoçya’ya “hayır” çıkması durumunda daha çok özerklik ve gelir kontrolu sözü verdi…

Dış ilişkilerde ise Birleşik Krallık, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişen ekonomilerle ilişkileri geliştirme stratejisini 2014’te de sürdürdü.
Birleşik Krallık; Irak ve Suriye’de IŞİD’in ilerlemesi ve Kobani’yi kuşatması karşısında ABD’nin bölgedeki karşı operasyonlarında yer aldı. Her iki ülkedeki

Kürtlere askeri eğitim ve teknik araç gereç yardımında bulundu.

İşte Birleşik Krallık’ta akılda kalan bazı haberler:

Cameron, IŞİD’e karşı Türkiye’de
Başbakan David Cameron Ankara’da ülkesi vatandaşı cihatçıların Suriye’ye geçişini önlemek için Türkiye ile daha sıkı işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

İstanbul – Londra uçağında 2 gözaltı
İngiliz polisi, İstanbul-Londra seferini yapan uçaktan inen 2 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Silahlar da İngiltere’den
Independent, bu yaz İsrail’in Filistin’e yönelik olarak düzenlediği saldırılardan altı ay önce İngiltere’nin İsrail’e silah satmasını sorumlu tuttu.

Londra’da öğrencilerin harç isyanı
Londra’da binlerce öğrenci, üniversite harçlarındaki artışı ve kesintileri protesto etti.

Savaşa giden dönemeyecek
Britanya vatandaşı olup Irak ve Suriye’de savaşmaya giden cihatçıların İngiltere’ye geri dönüşlerine izin vermemek adına yeni hükümet planı hazırlandı. İngiliz istihbarat servislerine göre yaklaşık 500 vatandaş savaşmaya Suriye’ye gitti…

Irak ve Kürtlere İngiliz askeri
Times, İngiltere’nin IŞİD ile savaşan Irak askerlerine destek için bu ülkeye asker göndermeye hazırlandığını yazdı. Bağdat’ta Irak askerlerine danışmanlık yapmak için kurulan Amerikan karargahında görev yapacak. Kürt bölgelerine de eğitim amaçlı olarak daha fazla sayıda askerin gönderilebileceği belirtiliyor.

Göçmenlerin İngiltere’ye katkısı
Independent ve diğer birçok gazetenin manşetinde yer alan bir haberde, AB’den gelen göçmenlerin son 10 yıl içinde İngiltere ekonomisine 20 milyar sterlin (yaklaşık 30 milyar dolar) katkıda bulunduğu belirtildi.

Çalışanlar hakları için meydanda
Sendikalar Birliği’nin (TUC) ücret artışı ve daha iyi yaşam koşulları için düzenlediği yürüyüşe 100 binden fazla katılım oldu.

Dünyanın en pahalı kenti Londra
Savills adlı emlak şirketinin yaptığı son araştırmaya göre; dünyanın en pahalı kentleri sıralamasında Londra, Hong Kong’un önüne geçerek birinci sıraya yerleşti.

‘Seçimin kalbinde sağlık hizmetleri olacak’
İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Ed Miliband parti kongresinde gelecek yılki genel seçimlerle ilgili vaatlerini sıraladığı konuşmasında Ulusal Sağlık Hizmeti NHS’e yıllık 2.5 milyar sterlinlik (yaklaşık 4.1 milyar dolar) ek bütçe sözü verdi.

“Bağımsız İskoçya” yoluna devam
“Scottish National Party”den Sıtkı Nalcı, “İskoçya’daki Bağımsız Refarandum’unda ‘Hayır’ çıkmasına karşın, Birleşik Krallık’ın verdiği sözleri tutması durumunda yavaş bir şekilde ‘federal’ bir krallık veya hükümet sistemine geçişinin ilk işaretlerini görmeye başlıyacağız” dedi.

AB’nin en ucuz işçisi İngiltere’de
Düşen maaşlar ve güçsüzleşen sterlin Britanya’yı işçi çalıştırmada, diğer AB ülkelerine kıyasla çok daha düşük giderli bir ülke haline getirdi. AB istatistik kurumu Eurostat’ın açıkladığı rakamlara göre; İspanya ve İngiltere, AB içinde Bulgaristan ve Yunanistan’dan sonra en ucuz işçi çalıştıran ülkeler haline geldi.

Doktorlara antibiyotik baskısı
İngiltere’de sağlık yetkilileri, doktorlardan hasta baskısına direnmelerini istedi. 2014 başında Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO), antibiyotiklere dayanıklı ve ölümcül bakterilerin yayılmasıyla birlikte kesiklerden, sıyrıklardan ve soğuk algınlığından bile ölümlerin yaygınlaşabileceğini belirtmişti.

En çok milyoneri olan şehir: Londra
“New World Wealth”in yaptığı araştırmaya göre; Londra’da yaşayan her 35 kişiden 1’inin milyoner olduğu ortaya çıktı. En fazla milyoner barındıran ikinci kent ise ABD’nin New York şehri oldu.

Kamu çalışanları greve çıktı
İngiltere’de aralarında öğretmenlerin, itfaiyecilerin ve ulaşım çalışanlarının da olduğu bir milyondan fazla kamu çalışanı Temmuz’da greve gitti.

Sterlin, dolara karşı zirvede
Britanya’daki fabrikaların üretim artışı son 20 senenin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

IŞİD ve THKP-C İngiltere’nin terör listesinde
İngiltere, IŞİD’i ilk kez terör örgütleri listesine aldı. Suriye’deki faaliyetleri nedeniyle listeye alınan beş örgüt arasında THKP-C’nin (Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi) de bulunduğu açıklandı.

İngiltere’ye rağmen Juncker başkan
İngiltere’nin karşı çıkmasına rağmen Avrupa Komisyonu’nun başına Jean-Claude Juncker seçildi. Juncker, İngiltere-AB krizine neden olmuştu…
İngiltere; Almanya’nın desteklediği eski Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker’in AB yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun başına geçmesi durumunda “AB’den çıkarız” diye tavır almıştı.

‘Congestion charge’a zam
Londra’nın merkezine paralı geçiş ‘congestion charge’ ücreti Haziran’dan itibaren zamlandı. Araç sahipleri 10 sterlin yerine 11.50 ödemeye başladı. Transport for London (TFL) ise, paralı geçişin hem Londra’nın trafiğini rahatlattığını hem de 1.2 milyar sterlinlik bir gelir edildiğini açıkladı.

Guardian: Yabancı düşmanlığı arttı
Guardian gazetesinin manşetinde yer alan bir araştırma, İngiltere’de 2000 yılından sonra, ırkından dolayı kendilerine önyargılı bakıldığına inananların sayısının arttığını öne sürdü.

Yerel seçim yapıldı
İngiltere’de 22 Mayıs günü yapılan yerel seçim kampanyalarında İşçi Partisi ev kiraları ve enerji fiyatlarının yüksekliğine karşı çözüm vaadinde odaklaşırken, Muhafazakarlar yerel sorunlar yerine ülke ekonomisi ve AB üzerine yoğunlaştı. İşçi Partisi yerel seçimlerde oylarını artırdı.

İngiltere’de konut balonu riski
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) İngiltere’ye emlak balonu uyarısında bulundu. Ev fiyatların aşırı şişmesinden dolayı sektörde bir çöküşe neden olabileceği öne sürüldü.

İngiltere’de aşırı sağcı UKİP kazandı
22-25 Mayıs tarihlerinde yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa genelinde aşırı sağ zafer kazandı. Nigel Farage liderliğindeki Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) de sandıktan birinci olarak çıktı. UKIP, oyların yüzde 28’ini aldı ve böylelikle İngiltere’nin AP’deki 73 sandalyesinden 24’ü aşırı sağcı İngiliz politikacıların yönetimine geçti. Liberal Demokrat Parti’den sonra Muhafazakarlar in çok heyelana uğrayan parti oldu. Muhafazakarlar daha sonraki günlerde seçmenini UKİP’e kaymasını engelemek için göçmen düşmanlığı ve AB karşıtı söyleme başvuracaktı…

Asgari ücreti uygulamayana £20.000 ceza
Maliye Bakanı asgari ücretin (National Minimum Wage-NMW)altında eleman çalıştıran işletmelere 20 bin sterline kadar ceza verileceğini açıkladı. Ayrıca finansal cezalarda da yüzde 50 artış yapıldı.

İngiltere’de artık kamu vicdanı sızlamayacak
İngiltere’de adalet sisteminde reform… Suç mağdurları mahkeme kararına itiraz edebilecek… Yeni uygulamaya göre, adaletin yerine gelmesi için suç mağdurları mahkeme tarafından alınan kararlara itiraz etme hakkına sahip olacak.

852860cookie-checkİngiltere’de 2014’e, AB tartışmaları ve terör damgasını vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.