İngiltere’de çalışma vizesine AİHM engeli…

Avukat James, Ankara Anlaşması üzerinde kara bulutlar dolaştığını vurgulayarak, “Anlaşma ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) aleyhte bir karar çıkmadan önce başvuruda bulunup sonucu bekleyenler, (bir diğer deyişle reddedilmemiş kişiler) insan haklarını gerekçe göstererek ikinci bir başvuru yapmalarını öneririm” diye konuştu.


İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın Türk vatandaşı Veli Tüm ve Mehmet Darı davalarını AİHM’e götürdüğünü hatırlatarak, “Ne yazık ki AİHM Baş Hukuk Danışmanı Geelhoed, Ankara Anlaşması başvurularını daha da kısıtlayıcı bir görüş bildirdi. İngiltere’nin istediklerinin çok ötesinde kısıtlama getiren bu önerinin AİHM’deki iki ay sonraki oturumda kabul edilme şansı yüzde 60 denilebilir” dedi.


KARA BULUTLAR AİHM’DEN


Avukat Elliot “kara bulutları” şöyle açıkladı:


“AİHM Baş Hukuk Danışmanı Geelhoed, Ankara Anlaşması’na başvuruda bulunma hakkı bulunması gereken kişileri İngiltere’ye uzun dönemli vize sahipleri olması gerektiğini önerdi. Böylece Au pair, öğrenci, evlilikleri kesintiye uğrayanlar ve kapıda iltica edenler dışındaki turist ve ilticası reddedilenlere kapı kapanmış oluyor. Böylece Ankara Anlaşması’na başvuruda bulunanlar listesi İngiltere İçişleri’nin istediklerinden daha da kısıtlanmış olacak. Çünkü İngiltere’nin turistlerin başvurusuna herhangi bir itirazı yoktu…”


Avukat Elliot, AİHM Hukuk Danışmanı’nın  Ankara Anlaşması başvuruların Türkiye’den yapılmasını teşvik ettiğini belirterek, İngiltere’de kirasını ödeyip haftada 60 Sterlin para kazanabileceğini kanıtlayan projelere Ankara Anlaşması’na dayanarak çalışma vizesi verilebileceğini söyledi.


“HEMEN İKİNCİ BAŞVURUYU YAPIN”


AİHM’in İngiltere’nin başvurusunu yaklaşık iki ay sonra karara bağlayacağını vurgulayan Avukat Elliot, “Büyük olasılıkla Baş Hukuk Danışmanı Geelhoed’un önerisi kabul edilecektir: Bu karardan sonra da başvurular ne yazık ki zorlaşacaktır… Bu karardan önce Ankara Anlaşması’ndan yararlanmak için çalışma vizesi isteyenler hemen insan haklarını temel göstererek yeni ikinci bir başvuruda bulunsunlar. Böylece kararın kendilerine yönelik kısıtlayıcı maddelerini engellesinler” diye konuştu.


İnsan hakları temelindeki başvurulara açıklık getiren Elliot, “Söz konusu projenin gerçekleşmemesi durumunda mağdur olacaklarını ve kişiliğe bağlı bazı haklarının da zarar göreceklerini öne sürmeleri gerekir” dedi.


Sorumuz üzerine, Türkiye’nin İngiltere İçişleri Bakanlığı’nca Ankara Anlaşması’nın uygulanmasına çıkarılan zorluğa itiraz etmesinin mümkün olacağını belirten Elliot şu yorumu yaptı:


“AET ve Türkiye arasında 1963’te Ankara Anlaşması imzalandığında İngiltere henüz o zamanki adıyla AET’ye üye bile olmamıştı. İngiltere’de haliyle üye olduğu AET’nin hukuksal anlaşmalarını tanıyacağını vaadetti. Türkiye kararın uygulanması için İngiltere’ye baskı yapabilir. Hukuksal davalara konu olsa da sonuçta siyasi bir karardır…”


 


 


 

795950cookie-checkİngiltere’de çalışma vizesine AİHM engeli…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.