İngiltere’de doktorların isyanı

Yaklaşık 50 milyon hastanın tek veritabanında birleştirilmesi projesi gerçekleştiği takdirde, bu kayıtların, ‘hacker’lara, rüşvet ve santaja açık olacağını belirten doktorlar, yaratılmaya çalışan ‘elektronik depo’ya şüheyle baktıklarını dile getiriyorlar.


Yine bu araştırma, her beş doktordan, dördünün hastaya ait bilgilerin gzili kalması gerektiği görüşünde. İngiltere’de doktorların yüzde 60’ı ise, bu kayıtların sağlık sistemi (NHS) dışında kişiler tarafından kullanılabileceği endişesini ifade ediyor.


Hükümetin NHS’i modernleştirmek projesi altında 12 milyar sterlinlik bütçeyle başlattığı ‘Spine’ projesi, doktorların bu konuda rızaları olduğu temelinde kurulmaya başlanmıştı. Doktorların sadece yüzde 13’ü bu kayıtları hastasına sormadan verebileceğini beilirtirken, geri kalan doktorlar, bu konuda yeteri kadar bilgileri olmadığı gerekçesiyle yanıt vermedi.


Tek merkezde toplanan veritabanının, farklı departmanlardaki sağlık hizmetlilerinin bu kayıtlara bakarak, hastanın durumunu daha iyi belirleyebilecekleri konusunda, mahalle doktorlarının yüzde 51’i, hastane doktorlarının ise yüzde 65’i olumlu yanıt verirken, yine de bu kayıtların güvenliğinden ciddi endişe duydularını da vurguladılar.


Araştırma ayrıca, NHS’in enformasyon teknolojisi direktörü Richard Granger’ın, bu yeni sistemin varolandan daha iyi olduğu konusundaki görüşüne ise, mahalle doktorlarının yüzde 79’u, hastane doktorlarının ise yüzde 55’inin katılmadığını da ortaya koydu.



 

796690cookie-checkİngiltere’de doktorların isyanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.