”İngiltere’de göçmenlik zorlaşıyor”

İngiltere son yıllarda yaşadığı göçmenlik sorunu çözmek için yeni önlemler aldı. Yeniden düzenlenen ‘İngiliz Göçmen Hukuku’ na göre, 1 Ekim 2004 tarihinden itibaren İngiltere’ye dil eğitimi için gelen öğrencilerin bu şekilde burada kalmaları 2 yıl ile sınırlandırılıyor.

 

Buna göre, dil okulu, bilgisayar ya da sertifika programları gibi kısa dönemli kurslara kayıt yaptıranlar, vizelerini 2 yıldan daha uzun bir süre uzatamayacak.  Ancak, üniversite ya da yüksek lisans eğitimi için İngiltere’ye gelen öğrenciler, uzun süreli vize alabilecekler. Ayrıca, yeni yasayla , turist, au pair ya da düşük vasıflı işçi (LSMP) olarak İngiltere’ye gelen kişilerin ‘işçi vizesi’ (Work Permit) alması  ya da ‘yüksek vasıflı göçmen programı’ (HSMP) na dahil olması  da yasaklanıyor. Bu kişilerin,  başka kategorilere geçiş yapabilmeleri için kendi ülkelerinden başvuruda bulunmaları ön görülüyor.

 

İngiltere’nin, Geçici (Temporary) göçmenlikten Kalıcı (Permanent) göçmenliğe geçişi önlemek amacıyla böyle bir uygulama başlatacağı kaydedilirken, İngiltere’de yaşayan Türklerin sıkça yararlandığı ‘Ankara Antlaşması’nda bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi. 1963 yılında İngiltere ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya göre, Türk vatandaşları bu kanunlardan yararlanarak İngiltere’de ‘çalışma’ ve ‘oturum’ izni alabiliyor. ‘Self Employment’ olarak bilinen serbest çalışma iznine başvurma hakları halen geçerli olan Türk vatandaşları, kendi işlerini kurarak ya da hali hazırda bulunan bir iş yerine ortak olarak bir senelik ‘çalışma izni’ alabilecek.

 

Londra’da bulunan göçmenlik danışma şirketi O.E.C yetkilisi Sıdıka Deveci, İngiltere’de yaşayan  Türk vatandaşların haklarını iyi bilmesi gerektiğini vurguladı. Deveci, ‘ Ekonomik büyüme sağlanmasının iş gücüne bağlı olduğun farkında olan hükümet, aynı zamanda kendi halkını memnun etmek amacıyla İngiltere’ye göç eden kişilerin haklarını sürekli kısıtlıyor. Son yıllardaki bu gidişat İngiliz Göçmen Hukukunu çok karmaşık bir hale getirdi. Bunun farkında olan akademik çevreler, hükümeti geçici kararlar almakla suçluyor. Bu durum vatandaşlarımızın kafasında soru işaretlerine sebep oluyor. Vatandaşlarımız, yetkililere danışarak bilgi almalı ve  AB hukukundan yaralanarak, İngiltere’deki haklarını aramalılar ’ dedi.

 

Hilal Yılmaz/DHA… 

 

 

1093790cookie-check”İngiltere’de göçmenlik zorlaşıyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.