İngiltere’de Polonyalı amele pazarı


İngiltere’de inşaat malzemesi satan alışveriş merkezlerinin önünde biriken Polonyalı göçmenler ‘amele pazarı’ oluşturdu. Çoğu üniversite mezunu erkekler inşaat işlerinde kadınlar ise cafelerde iş arıyor.   

Polonya’nın 2004 Mayıs’ında AB’ye üye olmasıyla serbest dolaşım hakkı kazanan Polonya vatandaşlarının daha iyi yaşam standartı için göç ettiği ülkeler arasında yer alan İngiltere’de “Polonya amele pazarı” oluşmaya başladı.

Ülkesinde çoğu nitelikli iş sahibi olan Polonyalılar yağmur soğuk demeden ellerinde araç ve gereç çantalarıyla inşaat malzemeleri satan alışveriş merkezlerinin önünde birikerek işveren bekliyor. Kuzey Londra’da Haringey semtinde inşaat malzemeleri satan Wickes önünde işveren bekleyen Polonyalı işçilerle görüştük.

Stefan Kiepuszewski Polonya’dan bir yıl önce geldiğini belirterek asıl işinin matematik uzmanı olduğunu söyledi. Polonya’nın AB’ye girmesini bir şans olarak gören Stefan Kiepuszewski, inşaatlarda çalışarak haftada 200 Sterlin kazandığını oysa kendi ülkesinde ayda ancak 100 Sterlin kazanabildiğini söyledi. Kazandığı paranın yarısını Polanya’daki ailesine gönderdiğini belirten Kiepuszewski, İngiltere’deki yaşam koşulunu da şöyle anlattı:

“Burada acenteler aracılığıyla iş bulabiliyoruz Fiziki güç, iş yeteneği kadar İngilizce konuşabilmek de önemli. Bazen de bu tür işyerlerinin önünde de iş arıyoruz. Çoğumuz inşaatla ilgili her türlü şeyi yapabiliyoruz. Su ve elektrik tesisatından sıva yapmaya kadar… Bize iş yaptırmak isteyenler dil bilenleri tercih ediyor…”

Polonyada psikolog olduğunu belirten Rafal Kowalski de çat pat İngilizcesiyle elektronik tamiri ve hazır dolapları monte etmek için “amela pazarı”nda beklediğini söyledi.
Kowalski, 6 ay önce geldiği Londra’da kiraladığı bir odayı bir başka hemşehrisiyle paylaştığını belirterek, ekonomisini düzeltince mutlaka ülkesine dönüp çalışmak istediğini sözlerine ekledi.

Polonyalı işçileri alışveriş merkezinin sınırları dışında beklemeleri için uyaran Wickes koruma görevlisi de gazetemize herhangi bir sigorta ve vergi kaygısı olmadan çalışan yabancı işçilerin alış veriş merkezi önünde toplanmalarından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

BEKLENENİN TAM 30 KATI GÖÇMEN

AB’nin yeni üyelerinden İngiltere’ye iki yılda öngörülenin 30 katı yaklaşık 600 bin göçmen geldi. Göçmenler beraberlerinde 36 bin eş ve çocuk da getirdi.     

İngiltere İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre 2004 Mayıs’ında AB’ye 10 yeni ülke kabul edildiğinden 2006 Ağustos’una kadar, bu ülkelerden 447 bin kişi İngiltere’de çalışmak üzere başvurdu. Gelenlerin yarıdan fazlası, yeni AB üyesi ülkelerin en büyüğü Polonya’dan olduğu açıklandı. Bakanlık, inşaat işçileri gibi serbest meslek sahibi olanlar da hesaba katıldığında toplam göçmen sayısının 600 bine yakın olduğu tahmin ediyor.

İngiltere hükümeti bundan iki yıl önce yeni üyelere serbest dolaşım konusunda kısıtlama koymayacağını açıklarken, 15 bin kadar göçmen geleceğini öngörmüştü.

İngiltere’yle birlikte İsveç ve İrlanda da serbest dolaşıma izin vermiş, ancak diğer 12 eski üye bir süreliğine kısıtlamalar getirmişti. Eski üyelerin serbest dolaşımı en fazla 7 sene erteleme hakları var.

İngiltere, Polonya örneği sonrasında Bulgar ve Romanyalı işçilere karşı önlem almakta geçikmedi. İşçilerin dolaşım hakkı kısıtlanarak 1 Ocak 2007’de AB’ye üye olan Bulgaristan ve Romanya’da 300 bin Sterlin tutarında ilan veren Tony Blair hükümeti, İngiltere’deki şartların kaçak işçiler için sanıldığı gibi pembe olmadığını vurgulayarak “yasadışı gelmeyin” mesajı verdi.

HER 12 POLONYALIDAN BİRİSİ GÖÇTÜ

Nüfusu 38.64 milyon dolayında bulunan Polonya’nın, son 2 yıl içinde AB ülkelerine 3 milyon göç verdiği sanılıyor. İngiltere, İrlanda ve İsveç Polonya’lı işçilere kapı açan ülkelerin başında geliyor. 

Radio Polonia, Polonyalılar’ın AB’ye akın etmesiyle Polonya’da özellikle inşaat ve bilişim teknolojisi sektöründe nitelikli eleman sıkıntısı yaşadığını duyurdu. Radyoya göre; Wroslaw yerel hükümet yetkilileri, yurtdışındaki Polonyalılar için bir “eve dönüş kampanyası”
 başlattı. Wroslaw yerel hükümet yetkilisi Wojciech Kroll, İngiltere’deki bar ve eğlence merkezlerini dolaşarak, karşılaştığı Polonyalı gençlere eve dönmeleri karşılığında cezbedici iş tekliflerinde bulundu ve AB’den alınan yardımlarla ülkede yaratılan iş olanaklarını anlattı.

Radio Polonia’nın bir başka haberine göre de, İngiltere, İrlanda ve İsveç’te yaşayan Polonyalı göçmenler ülkelerine günde ortalama 70 milyon Zloty (25 milyon Dolar) işçi dövizi gönderdi.

POLİSLER AB’DE GÜVENLİK ELEMANI OLDU

Öte yandan Polonya’da Krakov Başsavcısı Piotr Kosmaty’de AB’ye göçü kendi açından yorumlarken çok sayıda sabıkalının da göç edenler arasında yer aldığı için suç oranının düştüğünü ve artık ödenek sıkıntısı yaşamadıklarını söyledi.

Öte yandan AB ülkelere göç edenler arasında polisler de yer aldı. İngiltere ve İrlanda’yı tercih eden polisler gittikleri yerde güvenlik elemanı olarak çalışmaya başladılar.

Günlük gazete Dziennik’in ele geçirdiği Polonya Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı gizli rapora göre her 8 polisten birisi göçtü. Maaşların düşük olmasını göçe gerekçe gösteren rapor, 2007’de 16 bin yeni elemana ihtiyaç duyulacağını öngördü.

İŞÇİLERE KÖTÜ MUAMELE

Fransa’da milliyetçi kanat 29 Mayıs 2005’deki AB Anayasası referandumuna “hayır” denilmesi için “ucuz yabancı işçi” simgesi olan “Polonyalı muslukçular”ı kullanmıştı. Yeni göçmenlerden milliyetçiler kadar işveren ile pazarlık güçleri azalan yerel işçiler ve sendikalar da rahatsız.

Polonyalı işçilerin kötü çalışma koşullarında ucuza çalıştırılması İngiltere basınında sıkca yer alıyor.

İrlanda Dublin’de supermarket zinciri Tesco’da çalışanların sendikası SDIPU, işveren Tesco’yu, Polonyalı işçilere köle gibi davrandığı için mahkemeye verdi. Sendika
serbest dolaşım hakkından yararlanarak AB ülkelerinde iş arayışına geçen Polonyalı işsizlere köle muamelesi yapıldığı öne sürdü.

Öte yandan geçen aylarda Güney İtalya Puglia bölgesinde Polonyalı göçmenlere iş ve para sözü vererek kandıran Polonyalı bir çete ortaya çıkarıldı. Polonya’da gazetelere internet aracılığıyla verdikleri “güneyde domates toplayacak geçici işçi aranıyor” ilanıyla eleman arayan çete üyeleri yüzlerce Polonyalı göçmeni zorla alıkoymak, terk edilmiş kulübelerde konaklatmak, kaçmak isteyen işçileri dövmek ve tehdit etmek suçundan tutuklandılar.

FOTOĞRAF’lar için lütfen tıklayınız 

1090860cookie-checkİngiltere’de Polonyalı amele pazarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.