İngiltere’de sigara yasağı yarın başlıyor…

FARUK ESKİOĞLU / LONDRA AKŞAM (21.6.2007) – İngiltere’de yarın (1 Temmuz Pazar günü) saat sabah 6.00’dan itibaren kamuya açık tüm işletme ve kuruluşlarda sigara içilmesi yasaklanıyor. Yasağa uymayan kuruluşlara 2.500 Sterlin (Yaklaşık 6 bin 500YTL) para ve kuruluş ruhsatı iptal cezası uygulanacak. Yasak, İskoçya ve İrlanda’da daha önce uygulamaya konulmuştu…


İngiltere’de sigara yasağı öncesinde yerel yönetimlerin ilgili birimleri, ülke çapında yasağı tanıtan toplantılar düzenlemeye başladı…


Londra Hackney Belediyesi Çevre Sağlığı Bölümü yetkililerinden Kate Harris, kamuoyu araştırmalarına göre halkın yüzde 70’inin sigara yasağına taraf olduğunu söyledi.


1 kişiden fazla kişinin kullandığı ya da çalıştığı tüm kapalı alanların sigara yasağı kapsamına girdiğini belirten Harris, 1 Temmuz’dan itibaren ticari amaçlı kullanılan tüm araçlarda da sigara yasağı uygulanacağını ve yasanın uygulanması ve takibi konusunda yerel belediyelerin yetkilendirildiğini söyledi.


YASAĞA UYMAYANLARA CEZA


Sigara yasağını uygulama ve denetleme sorumluluğunun öncelikle işletme yetkililerine verildiğini vurgulayan Harris, sigara içilmesi halinde kişileri uyarmayan, gerekirse mekanından uzaklaştırmayan, kısacası sorumluluklarını yerine getirmeyen işletmelerin 2 bin 500 sterline kadar ceza ödemek zorunda kalacaklarını, kimi durumlarda lisanslarının ellerinden alınabileceğini açıkladı.


Harris, “Sigara İçilmez – No Smoking” yazılarını görünür yere asmayan işletmelerin 150 (400 YTL) ile bin sterline (2 bin 500 YTL), sigara içilmemesi gereken yerde sigara içen kişilerin ise 30 (80 YTL) ile 200 (520 YTL) arası para cezasına çarptırılacaklarını belirtti.


Sigara içme yasağı kapsamında işyerlerine uyarı yazıları asan işletmeler, yasağa uymayan müşterileri sözle uyarmak ve gerekirse müşterinin işyerini terketmesini istemekle de yükümlü kılındı. İşletmelere, müşterinin uyarıları dikkate almaması durumunda da polis çağırması önerildi.


SAĞLIK KURUMLARINDAN DESTEK


Sigara yasağına özellikle sağlık kuruluşlarından da destek geldi. İngiltere’de Milli Sağlık Sistemi (NHS) tarafından başlatılan uygulama gereği, operasyondan en az 4 hafta önce sigarayı bırakmayan hastaların ameliyatları ertelenecek.


Sağlık Bakanlığı, ölüm tehlikesi bulunan durumlarda ameliyatların geciktirilmediğini, uygulamanın ancak ölüm riski bulunmayan hastaları hedef aldığını belirtti.


 


 

701030cookie-checkİngiltere’de sigara yasağı yarın başlıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.