İngiltere’de yeni hükümetten yeni dış politika

Dışişleri Bakanlığı’nda yabancı diplomatlara ve dış politika uzmanlarına yaptığı konuşmada William Hague, önceki İşçi Partisi iktidarını İngiltere’nin stratejik çıkarlarını ihmal etmekle suçladı.

Hague, eski Başbakan Gordon Brown hükümetinin bilhassa Avrupa Birliği’nde İngiltere’nin nüfuzunun azalmasına göz yumduğunu söyleyerek, yeni hükümetin bu hatayı düzeltmeye kararlı olduğunu açıkladı.

Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı Hague, İngiltere’nin dış politikasını daha atak, enerjik ve ticarete odaklı kılmak istediklerini söylüyor.

Hague, özellikle dünya sahnesinde önemi artan ülkelerin İngiliz yetkililerin kendileri ile ancak bir kriz patlak verdiğinde veya oyları gerektiğinde temas kurduğundan yakındığını söyledi.

“Bu da dış politikada tutarlılığın ve şahsi ilişkilerin önemini gözardı ederek zorlu konularda uzlaşmaya varma becerimizi zayıflatıyor” dedi.

Twitter’lı diplomasi

Hague’e göre İngiltere bundan böyle dünyada, özellikle de Pakistan gibi ülkelerde nasıl algılandığını daha dikkatle izlemeli ve iletişim kurmak için yeni teknoloji olanaklarını kullanmalı.

“Uluslararası kamuoyunun hakkımızdaki görüşünü gözden kaçırmak, bizim zararımıza; mesajımızı iletmek için daha çok çalışmalıyız” diyen Hague, SMS mesajları ve Twitter gibi sistemlerle ilişkileri geliştirip İngiliz kültürünün cazibesini kullanmak istediğini söylüyor.

William Hague, konuşmasında dünya siyasetinde giderek daha çok kararın çok taraflı biçimde, gruplaşarak birlikte hareket eden ülkeler nezdinde alındığına dikkat çekti.

Ama İngiliz bakan bu yapılanmanın ikili ilişkileri eskisinden daha da önemli kıldığını savunuyor.

Hague, ikili ilişkileri zaman içerisinde birçok farklı katmanda geliştirerek, İngiltere’nin uluslararası alanda nüfuzunu artırmayı amaçladığını ve bu sayede İngiltere’nin dış politika hedeflerine daha geniş bir platformda destek bulunacağını düşünüyor.

Ancak BBC diplomasi muhabiri, koalisyon hükümetinin iddialı bir dış politika çizmesine rağmen, mali sıkıntı içinde olan İngiltere’de diğer her bakanlık gibi dışişlerinin de kesintilerle yüz yüze kaldığı bir dönemde, ”daha az parayla daha çok iş becermek” zorunda olunduğuna dikkat çekiyor.

Ağır toplardan bütçe uyarısı

Emekli bürokratlar ise Bakan, iddialı ve küresel kapsamı olan bir dış politika gütmek istiyorsa, Dışişleri Bütçesi’nde daha fazla kesintiden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Lordlar Kamarası’ndaki bir oturumda söz alan eski Başbakanlık Müsteşarı Lord Butler, ‘diplomatik hizmetlerin içinin daha fazla boşaltılmasından kaçınma’ çağrısında bulundu.

Butler, Dışişleri beklendiği gibi yüzde 25 oranında bir bütçe kesintisine uğrarsa, bunun ülkenin dışarıdaki nüfuzuna ‘tamiri imkansız şekilde’ zarar vereceğini söyledi.

Bir dönem yurtdışı temsilciliklerinin en üst düzey sorumlusu olarak görev yapmış olan Lord Kerr ise sekiz yıldır kesinti baskısı altındaki bütçenin daha fazla azaltılmasının ilan edilen amaçlara ulaşılmasını engelleyeceğini söyledi.

Ülkenin BM nezdindeki eski elçisi Lord Hannay ise dışişleri zaten sterlinin değer kaybından uğradığı zararın üzerine bir de yüzde 25 kesintiyle karşılaşırsa ülkenin artık ‘birinci sınıf diplomasi’ iddiasında bulunamayacağını savundu.

Hague’in selefi David Miliband de açıklamalara tepki gösterdi; “Hague siyaset oyunları oynamaya son verip, işinin gereğini yapmaya başlamalı” dedi. (BBC)

832540cookie-checkİngiltere’de yeni hükümetten yeni dış politika

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.