İngiltere’deki bizim toplumda 2014

Toplumdaki işsizlik ve eğitim sorunları yeni yıla devredildi…

Çoğu toplum üyesi olan esnafın yanında çalışan toplum üyeleri yine asgari ücretin yarısına razı geldi. Toplum gazetelerine eskisi gibi yansımasa da genç intiharlara tanık olundu.

Kuzey Londra’da Green Lanes üzerindeki çoğu Anadolu mutfağının temsilcisi restoranlar kalite, dekorasyon ve hizmette çıtayı yükselttiler. Green Lanes Esnaf Komitesi’nin öncülüğünde caddeyi iyileştirme projesi 2’nci yılında tamamlandı.

Adli olaylar açısından ise 2014’te toplum üyelerinin uyuşturucu ve insan kaçakcılığı gibi suçlara karışma oranında gözle görülür bir düşme olduğu söylenebilir.

Türkiye kökenli havayollarının Londra-İstanbul arasında günde 10 uçuşu olmasına karşın talep artışı sürdü. Atlas Jet’in Londra Luton-İstanbul Atatürk Havalimanı ve Tulip Holidays’in direk Stansted – Gaziantep uçuşu büyük kolaylık sağlamasına karşın toplum üyeleri geçen yıla kıyasla daha pahalıya bilet almak zorunda kaldı. KTHY mağdurlarının çözüm beklentisi yeni yıla kaldı.

Toplum ilk kez 2-3 Ağustos’ta Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı referandumu için sandığa gitti. Oylamanın randevulu olması ve tatil ayına denk gelmesi katılımı olumsuz etkiledi. Birleşik Krallık’taki sonuçlar Türkiye ve diğer yurtdışı oy oranlarından farklı çıktı. Seçmenin yarısı Ekmelettin İhsanoğlu derken, yüzde 27’si de Selehattin Demirtaş’ı destekledi.

Ülkede 22 Mayıs Perşembe günü yapılan yerel seçimlerde de Türk, Kıbrıslı Türk ve Kürt toplumlarından belediye meclis üyeliği için yarışan 83 adaydan 32’si kazandı. Enfield Belediye Başkanlığı’na ikinci kez bir Türkiyeli olan Ali Bakır seçildi.

Türkiye ve Kıbrıslı politikacılar açısından Londra sık gelinen bir uğrak yeriydi. Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne Abdurrahman Bilgiç ve Başkonsolosluğu’na Emirhan Yorulmazlar atandı.

İngiltere’deki cemevleri “Federasyon” çatısında toplandı. Göçmen kökenli dernekler İngiltere işçi sınıfı mücadelesinde de yer almayı sürdürdü. Geçen yılki Gezi Direnişi’ne gösterilen toplum refleksi bu yıl Kobani için gerçekleşti. İlk kez Beşiktaş çArşı taraftarları da meydanlarda protestolara katılarak “Biz de varız” dediler…

1 Haziran’da AKP hükümetin desteğiyle Trafalgar Meydanı’nda Türk Günü yapıldı. “Türk toplumu”nun İngiltere’ye katkısı ve toplum mirasının ele alındığı “London Turkish Heritage Day” de 8 Aralık akşamı gerçekleşti.

Londra yine dört yol ağzıydı. Türkiye’den gelen sanatçılar arasında Onur Akın, Arzu Şahin, İdil Biret, Sabahat Akkiraz ve Şevval Sam yer aldı. Ayrıca pek çok siyasi partilinin yanısıra; gazetecilerden İsmail Saymaz, Ahmet Şık, Onur Öymen, Mustafa Yalçıner ile Mehmet Alabora, İsmail Beşikçi, Levent Tüzel ve Ertuğrul Kürkçü de Londra’da konuşmacı olarak gelenler arasındaydı.

Basına yansıyan başarı hikayelerinde Felicity Zeynep Topkaya, Dr. Ümit Çetin, Çiğdem Aslan, Ali Bakır, Prof. Mustafa Camgöz, Ali Matur, Funda Hassan ile 10 yaşındaki Berkan Ülgüdür ile Deniz Güler’in isimleri yer aldı.

2014’de toplum yakından tanıdığı bazı isimleri de yitirdik. Merkez Londra’da toplum üyesi olarak ilk elektronik eşya zinciri kuran Aziz Akpınar, Gezi dostlarının yakından tanıdığı Bülent Delice, Atatürk – Modern Türkiye’nin Kurucusu’ kitabının yazarı Andrew Mango, yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Suda, Londra Erenköy Mücahitler Cemiyeti eski başkanlarından Mehmet Reşat ile Demir ve Denizyolları Çalışanları Sendikası RMT’nin Genel Sekreteri Bob Crow yitirdiklerimiz arasındaydı.

İşte Birleşik Krallık’ta akılda kalan bazı toplum haberleri:

çArşı’ya Londra’dan destek
çArşı’nın Londra’daki destekçileri, gezi olayları sırasında gözaltına alınan 35 çarşı üyesi hakkında verilen “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlama kararına karşı Trafalgar Meydanı’nda protesto eylemi yaptı.

Ülker patronlarına sürpriz…
Londra’da Türk Kürt Dayanışma Merkezi DAY-MER üyeleri, Londra’da iş ziyaretinde olan Ülker patronlarını protesto ettiler.

Bravo Berkan Ülgüdür
Hackney Belediyesi’nin, Hackney Trust’s Music Service ile birlikte yürüttükleri koordineli çalışmalarla belirlenen Mayor’s Music Award’sa bu yıl Jubilee Primary School’da (N16) okuyan 10 yaşındaki Berkan Ülgüdür layık görüldü.


İngiltere’de bir ilk: Türk Mirası Günü

“Türk toplumu”nun İngiltere’ye katkısı ve toplum mirasının ele alındığı “London Turkish Heritage Day” başlıklı etkinlik 8 Aralık akşamı Enfield Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

“Covent Garden Sofra’yı da gelin ettik”
Sofra Restaurant zinciri sahibi Hüseyin Özer, zincirin amiral gemisi olan Covent Garden’daki Sofra Restaurant’ı devrettiğini açıkladı.

“Hay Way Zaman” beğenildi
Dersim’de soykırım yapıldığını savunan “Hay Way Zaman” belgeseli, ilk gösterimi Enfield’deki Dugdale Centre’deki cep sinemasında yapıldı. Salonun dolu olduğu sinemada izleyiciler gösterim sonrasında belgeseli alkışlayarak beğenilerini gösterdiler.

İngiltere: Erol İncedal suçlu bulundu
İngiltere’de yargılanan Türkiye doğumlu 26 yaşındaki Erol İncedal, ‘terör eylemlerinde kullanılabilecek bomba yapımına dair belge bulundurmaktan’ suçlu bulundu. İncedal’ın ‘suçlu bulunduğu’ ve diğer suçlamalarla ilgili yeniden yargılama sürecinin 23 Şubat 2015’te başlayacağı duyuruldu.

Ankara’dan yurtdışındaki öğrencilere burs
Ankara’daki Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yurtdışında yaşayan vatandaşlar için bulundukları ülkelerin eğitim, kültür ve akademik hayatlarına katılımlarını ve başarılarını desteklemek üzere Yurtdışı Vatandaşlar Bursları’nı oluşturdu.

Bravo Zeynep Topkaya!
Zeynep (Felicty) Topkaya sahneyi yaktı geçti. Performansıyla tüm jüriyi döndürmeyi başaran Zeynep, gecenin en etkili performanslarından oldu. Topkaya, jüri seçimini ise Hadise yönünde yaptı.


Soyguncusu akrabası çıktı

İngiltere`de sektöründe kendini kanıtlamış olan, et ve döner üretici firması,Vatan Catering’in sahibi Kıbrıslı Türk Tuncel Nalbantoğlu ve eşi Türkan Nalbantoğlu’nun Petts Wood’daki evinin soyulmasına dair mahkeme süreci başladı. Soygunun planlayıcısı olduğu iddia edilen işadamının akrabası, dünkü mahkemede ifade verdi.

Heathrow’da Kobane eylemi
Avrupa’nın en büyük havalimanı Londra Heathrow’da 2. Terminal’de IŞİD’in Kobane’ye saldıları protesto ediliyor… Londra’da Kürtçe ve Türkçe konuşan toplum üyelerinin katıldığı eyleme karşı polis yoğun önlemler aldı…

Toplum ilk kez Türkiye için oy kullandı…
Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi için İngiltere’de kullanılan oylar özel bir uçakla Türkiye’ye gönderildi. 2 Ağustos’ta başlayan ve 3 Ağustos’ta tamamlanan oy verme işlemi kapsamında kullanılan ve mühürlü turuncu torbalar içinde bulunan oylar Büyükelçilikte bulunan özel bir odada muhafaza edildi.
Yurtdışı genelinde Tayyip Erdoğan’a %62.77, Selahattin Demirtaş’a %8.40 ve Ekmelettin İhsanoğlu’na %28.83 çıkarken bu oranlar İrlanda’da 24, 10, 65 ve İngiltere’de 23, 27 ve 50 olarak gerçekleşti. İrlanda ve Birleşik Krallık CHP’nin en çok oy aldığı ülkeler arasında yer aldı.
Yurtdışında oy kullanmada “randevu” sistemi Türkiye’deki Yüksek Seçimi Kurulu tarafından pratikte yaşanan zorluklar nedeniyle daha sonra iptal edildi.

Tulip’ten Stansted çıkarması
Londra’nin köklü tur operatörlerinden Tulip Holidays, Stansted’den Gaziantep’e direkt uçuşlarına başladı.

Büyükelçi Londra’ya veda etti
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, görev süresinin dolması sebebiyle Büyükelçilik Rezidansı’nda bir veda resepsiyonu düzenledi. Çeviköz’ün yerine istihbarat kökenli Abdurrahman Bilgiç atandı.


Camgöz’ün ‘Kanseri Yen’ kitabı best seller

Imperial College’in kanser dalında ünlü iki profesörünün yazdığı kitap, kanserin üstesinden nasıl gelineceğini anlatıyor. Prof. Mustafa Camgöz, kanserden korunmak için “süt ve süt ürünlerinden” uzak durulması gerektiğini söyledi.

Ali Bakır, Belediye Başkanı oldu
Enfield Belediye Başkanlığına ikinci kez bir Türkiyeli İşçi Partisi’nden Ali Bakır seçildi.


Türk Dernekleri Federasyonu’na yeni yönetim…

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu’nun olağan kongresinde İADD Başkanı Jale Özer Swails başkan seçildi. Sancılı genel kurulda bazı dernekler seçimi protesto etti.

Çiğdem uluslararası festivalde
Farklı dillerde yaptığı etnik müzikle tanınan Çiğdem Aslan, Kings Place’da düzenlenecek ‘Songlines Encounters Festivali’nde sahne aldı. Çiğdem Aslan, müzik piyasasında beğenilen ilk solo albümü “Mortissa”yı 2013’te çıkarmıştı.

24 saatlik sebze hali
Holland Bazaar dev ve modern tesisiyle hizmete girdi… İşadamı Ali Matur’un sahibi olduğu Holland Bazaar Cash and Carry resmi açılışını yaptı. Yeni tesisin Londra ve çevresi illere de hizmet verecek şekilde tasarlandığı belirtildi.

AtlasJet Londra’ya kanat açtı
Atlasjet’in İstanbul-Londra seferlerini yeniden başlaması nedeniyle Londra’da özel tanıtım etkinliği düzenlendi. Luton Havalimanı direktörünün de katıldığı gecede Atlasjet’in sahibi Murat Ersoy, “Üçüncü sınıf ücretine birinci sınıf hizmet veriyoruz” dedi. İAKM ve Cemevi, KTHY adına verdiği sözleri yerine getirmediği, dolayısıyla pek çok Londra’daki yolcuyu mağdur ettiği gerekçesiyle Atlas Jet’i protesto etti.

Yerel seçimlerde aday patlaması
22 Mayıs Perşembe günü yapılan seçimlerde Türk, Kıbrıslı Türk ve Kürt toplumlarından yarışan toplam 83 adaydan 32’si belediye meclis üyesi oldu.
En çok Enfield’deki seçimlere katılan 34 toplum üyesi adayın 13’ü İşçi Partisi’nden 3’ü de Muhafazakarlardan seçildi… Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC) adayları kazanamasa da kampanyada ses getirmeyi başardı.

“Alevilik nedir?” kitabını imzaladı…
Ahmet Güven, Kırkısraklılar Derneği’nde “Alevilik nedir?” kitabını imzaladı…

Yeni başkonsolos görevde
Türkiye’nin yeni Londra Başkonsolusu Emirhan Yorulmazlar 10 Şubat günü görevine başladı.

Yağmuralan’ın kitabı çıktı…
Güney Kıbrıs’taki Yağmuralan (Vroişa) köyünün tarini anlatan “Kıbrıs Tarihinde Yağmuralan (Vroişa)” kitabı çıktı.

Cemevleri artık Federasyon çatısında
İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde yapılan Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Genel Kurulu’nda İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin Başkanı İsrafil Erbil, BAF Başkanlığı’na da seçildi.

852850cookie-checkİngiltere’deki bizim toplumda 2014

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.