İngiltere’nin B PLanı

Politis: “İngiltere’den B Planı – Londra 2013 Yılında Alternatif Adımlar Öneriyor” başlıkları altında verdiği haberinde, İngiltere Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan bir raporda İngiltere’nin Kıbrıs konusunda “alternatif yaklaşımlar” sergilemesi gerektiğinin ifade edildiğini yazdı.

Habere göre, Kıbrıs sorununun çözülememesi ve bu durumun Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde yarattığı sorunlardan bıkan İngiltere’nin alternatif yaklaşımları gerçekleştirmesi gerektiği raporda vurgulanıyor.

Raporda, alternatif yaklaşımların, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığının bitmesinin ardından, 2013 yılında hayata geçirilmesi gerektiği belirtilirken, ilk aşama olarak, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in çabalarının 2012 yılının ortasına kadar desteklenmesi öngörülüyor.

Gazete, raporda benimsenen bu görüşün, “müzakerelerin Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını devralacağı gün olduğu şekliyle var olmayacağını savunan Türk tezini desteklediği ve AB’nin görüşünün aksin yönde olduğu yorumunda bulundu.

Habere göre raporda ikinci aşama olarak, Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığının tamamlanmasının ardından Kıbrıs sorununun hala çözülememiş olması durumunda “bizzat kendisi yada uluslararası toplum tarafından gösterilecek alternatif bir yaklaşımın çözümü daha olası kılıp kılmayacağına bakması gerektiği” ifade ediliyor.

Gazete, bu ifadenin; İngiltere’nin, AB veya Güney Kıbrıs’ın onayını almayan, tek taraflı adımlar atabileceğinin göstergesi olduğu yorumunda bulundu.

DOĞALGAZ KONUSU

Raporda Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde doğalgaz yataklarının tespit edilmesine de değinildiği ve bu durum “yeni bir unsur” olarak nitelendirilirken Güney Kıbrıs’ın doğalgazı arama ve kullanma hakkının AB tarafından desteklenmekte olduğuna vurgu yapıldığı ifade edildi.

Gazete, raporda, KKTC’nin müdahil edilmemesi halinde Güney Kıbrıs’ın haklarının şüphe altında kalacağı şeklindeki Türk tezine de yer verildiğini belirtirken, KKTC ibaresinin raporda tırnak içerisinde olmadan kullanıldığını, Kıbrıs Türk toplumu ifadesine de yer verilmediğini vurguladı.

Raporda; Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, “doğalgazdan her iki toplumun da yararlanmasından söz ettiği” belirtilirken Türkiye’nin, doğalgazın ortaklaşa kullanım şekillerini araştıracak bir BM komitesi kurulması önerisinde bulunduğu da yer alıyor.

İngiltere’nin bu iki yaklaşımı desteklediği vurgulanan raporda ayrıca, doğalgazın Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde yarattığı beklentilerin İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

İNGİLİZ ÜSLERİ KALICI

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, İngiltere’nin Kıbrıs’taki üslerinin, kriz döneminde bile kalıcı olmasının öngörüldüğünü yazdı.

Gazete, “Independent” gazetesine dayandırdığı haberinde, İngiltere Hükümeti’nin “Silahlı Kuvvetler 2020” başlıklı bir rapor hazırladığı ve raporda; ne Kıbrıs ne de Folkland adalarındaki birliklerden, ekonomik tedbirler çerçevesinde vazgeçilmeyeceğinin vurgulandığını belirtti.

843870cookie-checkİngiltere’nin B PLanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.