İngiltere’nin tasarrufu, KKTC vatandaşını da vurdu

İngiltere’deki Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti 16 Mayıs 2011 tarihinde, KKTC pasaportu hamillerine yönelik yeni vize müracaat uygulamasını yürürlüğe koydu.

Yeni uygulamaya göre, vize müracaatları ve ödemeleri internet üzerinden yapılmaya, vize için başvuruda bulunanların biyometrik bilgileri Birleşik Krallık Yüksek Komiserliği Lefkoşa ofisi tarafından haftada bir kez randevuyla alınmaya ve nihai işlemler Birleşik Krallık Roma Yüksek Komiserliği tarafından yapılmaya başlandı.

Başvuruların İtalya’nın başkenti Roma’ya gönderilmesi ve geçmişe göre daha uzun sürede sonuçlanması, özellikle sağlık ve ölüm gibi acil sebeplerle Birleşik Krallık’a seyahat edecek KKTC vatandaşlarını zor durumda bırakıyor. Ayrıca başvuru şeklinde bilgisayar kullanma ve İngilizce bilgisi gerekliliği, özellikle yaşlı KKTC vatandaşlarını mağdur ediyor.

ÇEKİNCELER İNGİLİZ MAKAMLARINA AKTARILDI AMA…

Edinilen bilgiye göre, KKTC Dışişleri Bakanlığı yeni uygulamanın gözden geçirilmesi konusunda girişimlerde bulundu; konuya ilişkin talep ve çekinceler İngiliz makamlarına aktarıldı.

Ancak İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Birleşik Krallık hükümetinin yürürlüğe koyduğu tasarruf tedbirleri çerçevesinde Lefkoşa’daki Konsolosluk şubesinin kapatılarak vize işlem merkezi olarak Roma’nın belirlendiğini ve bunun genel bir uygulamadan kaynaklandığını söylediği öğrenildi.

KKTC vatandaşlarının vize başvuruları, 1996’dan geçen yıla kadar Lefkoşa’da bulunan Birleşik Krallık Yüksek Komiserliği aracılığıyla daha kısa sürede sonuçlanıyordu.

EROĞLU DA ŞİKAYETÇİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da geçen haftaki Londra ziyaretinde, İngiliz hükümetinin vize konusunda kendilerine sıkıntı çıkardığını söyleyerek, “Eskiden İngiliz konsolosluğuna giderdik, müracaatımızı yapardık, vizemizi alırdık. Şimdi Roma üzerinden müracaatımızı kabul ediyorlar. Ben buraya gelirken vize almadım, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait diplomatik pasaportla geldim. Yıllardır kullandığım KKTC pasaportumla gelmek istedim. Bu zorluğu çıkarınca ben de diplomatik pasaportumla geldim” demişti.

KKTC vatandaşları 1996 yılına kadar vize almadan, KKTC pasaportuyla Birleşik Krallık’a seyahat edebiliyordu. Birleşik Krallık’ta yaklaşık 400 bin Türk ve KKTC kökenli kişi yaşıyor.

İngiltere’de 2010 yılında yapılan genel seçimden sonra kurulan Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti, göreve gelmesinin hemen ardından vize uygulamalarında yeni düzenlemelere ve daha sıkı denetimlere başlanacağını açıklamıştı.

Ülkeye özellikle AB dışından gelen göçmenlerin sayısını azaltmayı hedefleyen İngiliz hükümeti, öğrenci vize başvuruları başta olmak üzere birçok vize başvurusunun artık daha sıkı incelendiğini bildiriyor.

843780cookie-checkİngiltere’nin tasarrufu, KKTC vatandaşını da vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.