İNGİLTERE KISA… KISA…

Cameron ağız değiştirse de kısıntılarda ısrarcı
Independent gazetesi İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ülke içinde krize yaklaşımda izlediği tavrı değiştirmeye başladığını yazdı. Gazetenin yorumu şöyle: “Başbakan koalisyonun küçük ortağı, Liberal Demokratların lideri Nick Clegg’le güçlerini birleştirerek Hazine’ye altyapı ve emlak projeleriyle büyümeyi garanti altına alma konusunda bastırıyor. Clegge de dün hükümet destekli yatırımların önümüzdeki bir kaç ay içinde dev boyutlarda artacağı sözünü verdi. Ancak iki lider de bütçe kesinti planlarına halen sadık olduklarını vurguluyor.”

IMF: B planını hazırlayın
IMF, Maliye Bakanı George Osborne’a ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürmesi yolunda çağrıda bulundu. IMF Başkanı Christine Lagarde, Osborne’a “Ekonominin güçlenmemesi halinde kamu harcamalarındaki kesintileri azaltabilirsiniz” önerisinde bulundu.

Megrahi sırlarıyla gitti…
İngiltere gazeteleri, Lockerbie bombacısı olarak bilinen Abdülbasit Ali el Megrahi’nin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinden salıverilmesinden yaklaşık üç yıl sonra gelen ölümünü manşetlerine taşıdı. Başbakan David Cameron İngiltere’deki Megrahi’nin yargılanma ve serbest bırakılmasının usüle uygun olduğunu savundu. Yazar Robert Fisk ise “Megrahi öldü ve biz Lockerbie’ye ilişkin gerçeği asla öğrenemeyeceğiz” yorumunu yaptı.

İskoçya’da bağımsızlık yanlısı kampanya başladı…
Referandumun en geç 2014 yılı içinde gerçekleşmesi bekleniyor. İskoçya’da, yönetimin Birleşik Krallık’tan bağımsız hale getirilmesinin oylanacağı referandumunda halkı ‘evet’ oyu vermeye çağıran resmi kampanya başladı. ‘Evet İskoçya’ adlı kampanyanın düzenlenmesinde İskoç Ulusal Partisi (SNP) önemli rol oynuyor. Kampanyada diğer siyasi partiler, ünlüler ve iş adamları da yer alıyor. Birlik yanlısı kampanyanın ise, bu yılın sonunda başlaması bekleniyor. SNP’li bakanlar referandumun 2014 sonbaharında gerçekleştirilmesini istiyor. Ancak kesin tarih konusunda Edinburg ve Londra arasında henüz bir uzlaşmaya varılabilmiş değil.

İngiltere ebasınından Azerbaycan eleştirisi…
134 milyon dolara mal olan Crystal Palace konser salonunda düzenlenecek final gecesi öncesi, Azeri yetkililer petrol zengini imajını güçlendirmek istese de, uluslararası medya dikkatini insan hakları ihlali eleştirileri üzerinde yoğunlaştırdı. Uluslararası medya da insan hakları eylemcilerinin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in otoriter bir rejim uyguladığı, muhalefeti susturduğu ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı iddialarına yer veriyor. Azerbaycanlı yetkililer ise bu tür haberleri “çamur atma” olarak niteledi…

Murdoch skandalı Cameron’a yaklaşıyor
Medya devi Murdoch’un BSkyB’deki payını artırmak için hükümette yaptığı kulisin Başbakan David Cameron’a kadar uzanacağını tahmin ediliyor…
Murdoch ailesi geçen yıl, İngiltere’de yayın yapan şifreli kanal BSkyB’deki paylarını yüzde 40’tan yüzde 100’e çıkarmaya çalışmış, ancak İngiltere’deki gazetelerinden News of The World’ün yasadışı telefon dinleme skandalının ortaya çıkması üzerine, 8 milyar sterlinlik teklifte geri adım atmıştı. Telekulak skandalında Kültür, Medya ve Spor Bakanı Jeremy Hunt’ın danışmanı Adam Smith’in Murdoch’ın lobi sorumlusu Fred Michel’e 257 cep mesajı gönderdiği anlaşılınca görevinden istifa etmişti. Bakanın koltuğunu bırakmaması da eleştiriler arasında…

Mahkumlara oy Polis rüşvetten yırtıyor mu?

Bağımsız Polis Şikayet Komisyonu IPCC, son üç yılda İngiltere ve Galler’de 8500’i aşkın ayrı yolsuzluk vakası bildirildi, ancak sadece 13 polis memurunun suçlu bulundu.

Mahkumlara oy hakkı tartışması
Daily Telegraph gazetesi, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin mahkumlara oy kullanma hakkı verilmesi yolundaki kararı ardından ülke içinde baskı altında kaldığını yazıyor. Mahkeme, İngiltere’nin mahkumlara oy yasağı getiren uygulamasının hukuk dışı olduğuna kanaat getirmişti. Gazete, kararın parlamentonun, geçen sene 140 yıllık yasağı sürdürme yolunda tercihinin doğrudan reddi anlamına geldiği yorumunu yapıyor.

Bush ve Blair Irak’ın işgalinden bir hafta önce ne konuştu?
İngiltere’de yargıçlardan oluşan özel bir panel, Irak savaşına bir hafta kala dönemin başbakanı Tony Blair’le Amerikan Başkanı George W. Bush arasında geçen telefon konuşmasının kamuya açıklanması talimatını verdi.

843200cookie-checkİNGİLTERE KISA… KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.