İNGİLTERE'DEN… Kraliçe'nin muhafızları

Kraliçe’nin Muhafızları 200 yıllık kalpaklarını çıkaracak mı?

Kırmızı göz kamaştıran parlak üniformalar, yüksek perdeden komutlar, askeri müzik… Londra’nın dünyaca ünlü turistik gösterilerinden birisi Kraliyet Muhafızları’nın Değişim Töreni’dir (Changing the Guard). Törenler eski moda olmakla beraber, oldukça gösterişli ve bir o kadar da gizemlidir. Londra’ya ziyaret edip te bu törenlerden birine tanıklık etmeyenler Londra’yı görmüş sayılmazlar. Yıllar önce St James’s Parkı’nın Atlı Muhafızlar Merasim Alanı’nda  (Horse Guards Parade) bu törenlerden birini izleme şansım olmuştu.1745 yılından bu yana aralıksız yapıldığı söylenen o törende en çok ilgimi çeken şey ise gösterinin kendisinden ziyade, muhafızların kafalarındaki siyah ve oldukça büyük kürklü kalpakları olmuştu. Ne kadar büyük, ihtişamlı ve ağır bir görüntüsü vardı bu şapkaların. ‘Acaba gerçek kürkten miydi bu kalpaklar’ sorusunu bir çok izleyici gibi bende sormuştum o gün kendi kendime…

Yıllar sonra, PETA (People For The Ethical Treatment of Animals / Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler Derneği) tarafından yayınlanan video görüntüleri bu soruma cevap olmuştu. PETA geçtiğimiz günlerde Kraliyet Muhafızları’nın kalpakları için öldürülen ayıların video görüntülerini ve fotoğraflarını yayınladı. Ayılar önce yiyecek bırakılarak tuzağa doğru çekiliyor. Bu kapanlara yakalandıktan sonra ise, bazen saatlerce, bazen günlerce orada can çekişiyor, ve ardından da gelen silahlı avcılar tarafından acımasızca öldürülüyorlardı. PETA 200 yıldır bu geleneksel kalpakları giyen  İngiliz ordusunun kürk talebi için Kanada ve ABD’de her yıl yüzlerce ayının bu şekilde öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülen her ayının kürkünden sadece bir şapka yapılabiliyor.  PETA ayı derisinden yapılan bu şapkalar yerine alternatiflerin kullanılabileceğini söylüyor. Konuyla ilgili yıllardır kampanya yürüten PETA’yı İngiliz Savunma Bakanlığı pek ciddiye almadı baştan. Ancak Milli Savunma Bakanlığı, kamuoyu baskısının artmasından sonra PETA yetkilileriyle görüşmek zorunda kaldı. Bakanlık bu görüşmeden sonra, 200 yıllık geleneksel kalpaklar için alternatif arayışlarında olduklarını açıklamak zorunda kaldı. PETA’nın 200 yıllık bir geleneğe son verip veremeyeceğini önümüzdeki günlerde birlikte göreceğiz. Ancak sinema oyuncusu Alec Baldwin'den supermodel Tyra Banks'e kadar bir çok ünlünün destek verdiği PETA, hayvanların yenmemesini, giyilmemesini, deney aracı olarak ve eğlence amaçlı kullanılmaması ve zulüm görmemesi için 1980 yılından bu yana faal olarak kampanya yürütüyor. PETA gönülleri, okullarda, işyerlerinde, sokaklarda hayvan hakları ve hayvanların korunması ile ilgili olarak konuşmalar yapıyor, kampanyalar yürütüyor, protestolar düzenliyorlar. Amaç hayvanların yüzde yüz korunduğu ve insanlar tarafından ezilmediği bir dünya yaratmak. 

PETA kampanyalarına gönüllü destek verenler dünya çapında hayvan koruma konusunda toplum bilincinin artmasına katkı sundu…

Bazılarınızın ‘insan hakları dururken, hayvan hakları da nereden çıktı şimdi?’ der olduğunu duyar gibi oluyorum. Ancak, ne olursa olsun herhangi bir canlının başka bir canlı tarafından ezilmesine, zulme uğramasına ve çıkarları için yok edilmesine karşı yürütülen mücadelenin, insan hakları mücadelesi kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

‘Kürk ticaretine hayır’

Günümüzde dünyanın çeşitli bölgelerinde kürkleri için binlerce hayvan üretiliyor, son derece kötü koşullarda yetiştiriliyor ve sonunda da kürkleri zedelenmesin diye de canlı canlı yüzülüyor. Ya da yine kürkleri için, doğada avlanmak istenen hayvanlara çeşitli tuzaklar kurulup, kapanlarla yakalanıp, büyük acılar içinde öldürülüyor. Gerçek kürk kullanılmış ürünlerin oldukça pahalı olması bazılarının iştahlarını kabartıyor ve her yıl savunmasız hayvanlar bu nedenle katlediliyor Bu sektörde dönen paranın büyüklüğü ve özellikle de uluslararası şirketlerin bu pazardaki rolü sonucu dünyanın çeşitli bölgelerinde milyonlarca hayvan kürkleri için akıl almaz yöntemlerle öldürülmekte. Boyun kırma, elektrik verme, tuzağa düşürülme, kapana kıstırılma, silahla öldürülme bu yöntemlerden sadece bazıları. Selfridges, Dorothy Perkins, Harrods, Kurt Geiger, Joseph gibi mağazalar ilkelliği moda diye önümüze sürmekte ve her gün renkli mağazaların boşalan vitrinlerinin yerini yeni milyonlarca talihsiz hayvanla doldurmakta. Üzerlerine hayvan postunu geçirenler ise bunların yaşamak ve türünü sürdürmek için çaba harcayan korumasız canlılar olduğunun farkında bile olmadan bu ürünleri satın almaya devam etmekte. Hayvanlar insanlar tarafından ezilmeye, katledilmeye ve türleri yok edilmeye devam ettiği sürece ‘hayvan hakları’ ve "kürk ticareti"ne ağırlık veren kampanyalar önümüzdeki dönemde de  büyüyerek devam edecek.  1997 yılında Londra’da kurulan ve binlerce üyesi olan bir grassroot hareketi olan ‘Kürk Ticaretine Son Verme Koalisyonu’ (Coalition to Abolish the Fur Trade) bu amaçla  27 Eylül tarihinde Londra merkezinde büyük bir gösteri yapmaya hazırlanıyor. Ayrıntılı bilgi için: www.peta.org sitesine ve www.caft.org.uk sitelerine uğrayabilirsiniz. 

650350cookie-checkİNGİLTERE'DEN… Kraliçe'nin muhafızları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.