İNGİLTERE’DEN… Macaristan’daki Türk işadamları

Avrupa’da TİDAF’ın Türkiye’nin TÜSİAD’ı olarak çalıştığını daha önceki yazılarımda sözünü etmiştim. TİDAF’ın çatısında 8 ülkeden 3.500 işletme ve (17’si Almanya’da) 24 dernek yer alıyor. Merkezi Almanya’daki TİDAF’ın örgütlü bulunduğu ülkeler; Polonya, İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Belçika’dır.

TİDAF’ın Ekim ayı toplantısını Macaristan’da yaptık. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden TİDAF Temsilcileri olarak, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki 30’a yakın Türk işadamıyla buluştuk.

Bize geleneksel misafirseverliğimizle ağırlayan Macaristan’daki Türk işadamlarına buradan teşekkür etmek isterim. Macaristan’da kendinizi kuzenlerinizin yanında hissediyorsunuz. Türkçe ile ortak dil ailesinden olan Macarca’da pek çok ortak kelime bulunuyor. Türkçe’de yer alan Macar isimlerine de rastlamanız mümkün.

Budapeşte çok güzel bir şehir. Avrupa’nın pek çok başkentinde olduğu gibi Budapeşte’nin ortasından adı bize hiç de yabancı olmayan bir nehir süzülüyor: Tuna… Şehri Buda ve Peşte diye ikiye ayıran Tuna nehri, 3 asır Romanlıların işgalinden sonra 156 yıl da Osmanlı hükümranlığına tanıklık etmiş. Osmanlı köprülerde, camilerde, cumbalı evlerde, han ve hamamlarda hala yaşıyor. Macarlar Türkler’e sempatiyle bakıyor. Osmanlı’nın korku saldığı ülkelerdeki Türklere karşı olan malum önyargının Macaristan’da olmaması dikkat çekici…

Buda’ya tepeden bakan ünlü Estergon Kalesi’ni gezdik. Barış Manço’nun “Estergon Estergon…” sözleri kulaklarımızdaydı. Estergon Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1543’de ilk kez Osmanlıların eline geçmiş. Kale 1594’de Alman, Leh ve Venedikliler’den oluşan büyük bir ordu tarafından kuşatılınca Sokollu Mehmed Paşa’nın oğlu Anadolu Beylerbeyi Sokolluzade Lala Mehmed Paşa’nın kumandanlığı altında bir avuç Osmanlı askeri tarafından dillere destan bir şekilde savunulmuş. Estargon Savunması Türk’ün kahramanlığı ve cesaretinin bir simgesi olarak da biliniyor.

Budapeşte’de Gül Baba’nın gül bahçesi içindeki türbesini de gezme şansımız oldu. Isparta kökenli olan Gül Baba, Buda’nın fethi sırasında 1 Eylül 1541 günü şehit düşmüş, 2 Eylül 1541 günü cenaze namazı Fethiye Camisi’ne çevrilen Mátyás (Meryem Ana) Kilisesi’nde kılınmış ve bugün Gültepe-Rózsadomp adı verilen tepede toprağa verilmiş. Gül Baba’nın mezarının Türkiye tarafından restore edilmesi öğrenmek de sevindiriciydi. Macaristan’daki Türkler kadar Macarlar tarafından da sevilen Gül Baba’nın efsanevî hayatı Danimarkalı Andersen tarafından 1841 yılında kaleme alınmış.  Macar besteci J.Huszka da Gül Baba adlı bir senfonik eser bestelemiş. Gül Baba, Macar edebiyatı, sinema ve operet sanatın da yerini almış.

Budapeşte’de eski şehir olduğu gibi korunmuş. Yeni şehir, eskisinin çeperlerinde genişlemiş. Budapeşte’de görülmeye değer yerler arasında Parlamento binası, Ulusal Müze, Etnografya Müzesi, Market Hall, Kahramanlar Meydanı sayılabilir…

Küreselleşen dünyada Avrupalı Türkler olarak kendi bölgemizdeki birikim ve deneyimleri paylaşmak, Avrupalı rakiplerimize göre rekabet üstünlüğü sağlayacaktır. Bu amaçla Macaristan’daki Türk işadamlarıyla yaptığımız toplantının verimli geçtiğini söyleyebilirim. Toplantıda “Macaristan’da artık kabuğuna sığamayan işadamlarımızı Avrupa geneline nasıl taşıyabiliriz” sorusuna yanıt aradık.

Macaristan’da Türk işadamları ağırlıklı olarak inşaat, tekstil ve gıda sektöründe… Parlamentonun tadilatı gibi ciddi ulusal projelerde Türk işadamlarının imzasının olması da takdire şayan. Ayrıca Macaristan’daki işadamlarımız yaptıkları Türkiye bağlantılı işlerle Türkiye’nin ihracatına da katkıda bulunuyorlar. 

Macaristan’dan ayrılırken bütün arkadaşlarda “Bu yarım kaldı. Bir daha geleceğiz” duygusu hakimdi. Bir sonraki toplantımız Romanya’da… Sonra sırada İngiltere var…

Avrupa’daki Türk işadamları sessiz ama ses getirecek bir çaba içinde. Adımları sizlerle paylaşacağım…

İyi haftalar efendim…

_______________

* London Capital Markets Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nın Avrupa – Türkiye İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Akşahin, aynı zamanda Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu 3’ncü Başkanı ve İngiltere, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler Sorumlusu. Aynı zamanda da Açık Gazete Danışma Kurulu üyesi…

1600410cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Macaristan’daki Türk işadamları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.