Nihayet ‘mortgage’ yasalaştı

Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında, Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısında yer alan, “Konutu olmayan ücretlilere kredi faizlerini vergiden düşme olanağı tanıyan” düzenleme çıkarıldı.


Önergenin gerekçesinde, kapsamlı bir Gelir Vergisi Reformuna ilişkin çalışmaların Maliye Bakanlığı tarafından yürütüldüğü belirtilerek, “Bu kapsamda Gelir Vergisine ilişkin olarak öngörülen bu düzenlemenin yürütülen çalışmalarda, sistem bütünlüğünün korunması ve reformun sıhhati açısından Gelir Vergisi Reformu’na ilişkin hazırlıklarla birlikte değerlendirilmesi daha uygun olacaktır” denildi.


Konut finansman sistemiyle, ev almak isteyen vatandaşların daha uygun koşullarda borçlanmaları amaçlanıyor.


ŞENER: MORTGAGE DAR GELİRLİYE YARAMAYACAK


Başbakan Yardımcısı Şener, Mortgage sisteminin ödeme gücü olmayanlara hitap etmediğini belirterek, “Dar gelirli, asgari ücretli biri sistemden yararlanamaz” dedi.


Mortgage Yasa Tasarısı’na yönelik olarak milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, sistemden yararlanabilmek için belirli ödeme düzeyinde bulunmanın şart olduğunu söyledi.


Şener, “Bu sistemin ödeme gücü olmayanlara hitap etmediğini kabul etmek gerekir. Dar gelirli asgari ücretli biri sistemden yararlanamaz” dedi.


Tüketicilerden Mortgagezede uyarısı


Başbakan Yardımcısı Şener, tasarının ilk gündeme geldiği 2006 yılı Mayıs ayında yaptığı hesabı da örnek gösterdi. Şener, “O zaman kredi faizleri 1 puan düzeyindeydi. Yani bugünden daha düşüktü. Benim hesabıma göre 50 bin YTL kredi kullanan bir kişi 20 yıl boyunca 551 YTL ödeyecekti. Yani bu düzeyin altında bir gelir durumunuz varsa sistemden yararlanamazsınız”dedi.


Şener, bir başka soru üzerine de tüketicilerin başvurmaması halinde yasanın çıkışından itibaren alınan diğer kredilerin Mortgage statüsüne geçecek olmasını, “Tüketici haklarına uygun değil, önerilerinizi bekliyoruz” diye yanıtladı.


Alınacak konutların imar planı ve mevzuatına aykırı olması durumunda Mortgage sisteminden yararlanamayacağını kaydeden Şener, yasayla kentlerin çarpık hale gelmeyeceğini, aksine çarpık olan kentlerde düzenli konutların yapılmasına imkan tanıyacağını söyledi.

1039300cookie-checkNihayet ‘mortgage’ yasalaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.