Nisan ayında 16 kadın katledildi, 14 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun raporuna göre nisan ayında 16 kadın katledildi, 14 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), nisan ayında katledilen kadınların verilerini paylaştığı raporunu yayınladı. Rapora göre Nisan ayında 16 kadın katledildi, 14 kadın ise şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Rapora göre öldürülen 11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınlardan 5’i boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

16 KADINDAN 14’Ü YAKINLARI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Nisan ayında öldürülen 16 kadının 8’i evli olduğu erkek, 1’i tanıdık birisi, 1’i akrabası, 1’i babası, 1’i birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i kardeşi tarafından öldürüldü.  2 kadının ise fail ile olan yakınlığı bilinmemekte.

Kadınların 7’si evinde, 2’si sokak ortasında, 1’i ıssız yerde, 1’i arazide, 1’i işyerinde, 1’i otelde, 1’i barakada,1’i apartman girişinde öldürüldü. 1 kadının ise öldürüldüğü yer bilinmiyor. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 44’ü evlerinde öldürülürken, 8’i kesici aletle, 6’sı ateşli silahlarla,1’i boğularak öldürüldü. Bir kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

KATİLLER CAYDIRICI CEZALAR ALMADIKÇA, ÖNLEYİCİ TEDBİRLER UYGULANMADIKÇA ŞİDDET SÜRÜYOR

Raporda, “11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURMAK İÇİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ŞART

Kadın cinayetlerinin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi uygulamaları başta olmak üzere tüm önleyici tedbirlerin eksiksiz uygulanması gerektiği belirtilen raporda, sözleşmeden çıkıldıktan sonra kadın cinayetlerinin düştüğüne dair emniyet açıklamasına da tepki gösterildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı bir paylaşımda, İstanbul Sözleşmesi feshedilmeden önce 34 kadının, feshedildikten sonra 25 kadının hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun raporunda, açıklama ile ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Bir ayda 25 kadının öldürülmesi devlet için övünülecek bir şey midir? Bir ayda 25 kadının öldürülmesi az bir sayı mı? Kadınlar her gün meydanlarda ‘Ölmek istemiyoruz’ diye haykırırken, hayatta kalabilmek için mücadele ederken İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin ardından 25 kadının ‘hayatını kaybetmesi’ gurur duyulacak bir şey gibi açıklanamaz.” (EVRENSEL)

Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.

 

2511890cookie-checkNisan ayında 16 kadın katledildi, 14 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.