Nobel Barış Ödülü, Al Gore ile IPCC’nin

Nobel Barış Ödülü bu yıl, insanın oluşturduğu iklim değişikliğiyle ilgili bilgileri geliştirip yaygınlaştırma ve iklim değişikliğiyle mücadele için kurumları oluşturma çabaları nedeniyle, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ve BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) arasında paylaştırıldı.

Norveç Nobel Komitesi, dünyanın gelecekteki iklimiyle ilgili değişikliklerin ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladığı açıklamasında, yaygın iklim değişikliğinin, insanlığın çoğunun yaşam koşullarını tehdit edebileceğine dikkat çekti.

Albert Arnold (Al) Gore’un uzun zamandır dünyanın önde gelen çevreci politikacılarından olduğu, dünyanın karşı karşıya bulunduğu iklimle ilgili durumu erken fark ettiği belirtilen açıklamada, Gore’un siyasal faaliyeti, filmleri ve kitaplarıyla iklim değişikliğine karşı mücadeleyi güçlendirdiği kaydedildi.

IPCC’nin de yaklaşık 20 yıldır bilimsel raporlarla, insan faaliyeti ve küresel ısınma arasındaki bağlantı hakkında daha geniş bilgi verdiği ifade edilen açıklamada, yüzden fazla ülkeden binlerce bilim adamı ve yetkilinin de işbirliğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Norveç Nobel Komitesinin dünyanın gelecekteki iklimini koruma gerekliliğine ilişkin süreç ve kararlara katkı sağlamayı ve insanlığın güvenliğine oluşan tehdidi azaltmayı istediği belirtilerek, “İklim değişikliği insanın denetiminin dışına çıkmadan önce, hemen şimdi eylem gerekli” denildi.

Eski ABD Başkan Yardımcısı Gore, küresel ısınmayı anlattığı “Uygunsuz Gerçek” filmiyle, bu yıl Oscar ödülünün de sahibi olmuş ve Nobel Barış Ödülünün favorileri arasında gösterilmişti.

Bu ödülle birlikte Gore ve IPCC, Nobel Barış Ödülü belgesi ile bir altın madalya alacak ve 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1,5 milyon dolar) değerindeki para ödülünü paylaşacak. 

1159580cookie-checkNobel Barış Ödülü, Al Gore ile IPCC’nin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.