Nobelli bilimadamları İngiltere vizesini eleştirdi

Göç, diğer Avrupa ülkeleri gibi İngiltere’de de kamuoyunda hararetle tartışılan konulardan biri. ”Ülke fazla göç alıyor” şikayeti, ekonomik darboğazda daha da güçlendi.

AB içinden İngiltere’ye gelenler, serbest dolaşım hakkını kullandığı için engellenmeleri sözkonusu değil.

Fakat haziran ayından bu yana Avrupa Birliği dışından gelenlere çalışma vizesi sınırlı veriliyor. Hükümet, göçe karşı önlem almayı önceliklerinden biri olarak açıklamıştı.

Ancak Nobelli bilimadamları, vize alamadığı için kapıdan dönen doktora öğrencilerine, üniversite araştırmacılarına işaret ederek, ”dikkat ” dedi: ”Göç yasaları yüzünden kıymetli beyinleri kaçırmayalım”.

İngiltere’de Premier Lig’te top koşturmaya gelen yıldız futbolculara vize kolaylıkları sunulurken, bilim dünyasının genç yıldızlarına aynı ihtimamın gösterilmediğini söyleyen bilimadamları, ”Çok acıklı bir durum” diyor.

Mektupta imzası olan bilimadamlarından kimya dalında Nobel’e layık görülmüş Profesör Harry Kroto, BBC’ye verdiği mülakatta, ”Florida’da çalışan parlak bir öğrenicimiz vardı, Cambridge Üniversitesi ile ortak bir program çerçevesinde İngiltere’ye gitmesi sözkonusu oldu. Post-doktora yapacaktı. Fakat mali durumu yeterli görülmediğinden vize alamadığı söylendi. Şimdi İngiltere’ye gidemiyor” dedi.

Doktora sonrası üniversite çalışması yapan bir kişinin eline sınırlı para geçtiğini söyleyen Harry Kroto, ”Eğer İngiltere uluslararası alanda konumunu korumak istiyorsa, bunu ancak entellektüel faaliyetlerle sağlayabilir; mal üreterek değil. Hindistan’ın, Çin’in karşısında İngiltere’nin sahip olduğu tek rekabet gücü, bilimsel ve entellektüel çalışmadan geçiyor.” diye konuştu.

Bu yıl Nobel fizik ödülünü Manchester Üniversitesi’nde çalışmaya gelmiş Rus araştırmacıların aldığına dikkat çeken bilimadamları, İngiltere’nin tarihi boyunca aldığı Nobel ödüllerinin dörtte birini İngiltere’ye göç etmiş kişilere borçlu olduğunun altını çiziyor.

Sekiz bilimadamının ortak mektubundandaki eleştirilere karşın, İngiltere hükümeti ülkenin ”kontrollü” bir göç politikasından yararlanabileceğini, ve bu yönde kontroller getirdiklerini söylüyor.

834000cookie-checkNobelli bilimadamları İngiltere vizesini eleştirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.