Nobelli yerli lider devlet başkanı adayı

Bir merkez sol partisi olan Encuentro por Guatemala Partisi Genel Sekreteri Nineth Montenegro ile  çalışmalara başlayan Menchu ve Montenegro, Menchu’nun da içinde bulunduğu ve yerli liderlerden oluşan Winaq Yerli Partisi’nden ve Encuentro por Guatemala Partisi’nden aday listesi çıkarmak üzere çalışmaya başladılar.

22 Mart’da adaylığı kesinleşen  Menchu,“2007 seçimlerinde devlet baskanlığı adaylığını kabul ettim…biz hem aynı fikirleri paylaşıyoruz, hem de olağanüstü ekiplere sahipiz….. Umuyorum Guatemalalılar bizim sözümüzün eri  ve Guatemalıyı daha ileri götürecek ciddi bir ekip olduğumuzun ayırdına varır” dedi.
 
Winaq Partisi sözcüsü Ricardo Cajas, aslında Mayalar için kültürel ve dini anlamda özel bir onemi olan 2012 yılında seçimlere katılma kararı almış olduklarını ancak Encuentro Por Guatemala partisinden böyle bir davet gelince onlarla birleşme kararı aldıkarını ama 2012 seçimlerinde kendi oluşumlarını koruyacaklarında kararlı olduklarını söyledi.

1980li yıllarda hem Menchu, hem Montenegro Guatemala Ulusal Devrim Birliğine(URNG)baglı gerilla organizasyonlarda önemli roller almıştı.

Rigoberto Menchu ise, 1992’de Nobel barış ödülüne layık görüldü ve “Adım Rigoberta Menchu, işte böyle bilinçlendim” isimli bir kitap yazdı. 1981’de polis, İspanya Elçiliğini ele geçiren protestocuların içinde bulunduğu elçilik binasını yaktığında hayatını kaybeden babası, Köylü Birliği Komitesi başkanlarından biriydi.

Montenegro ise, 80 ve 90li yıllarda Guatemala Meclisinde milletvekilliği görevini yürütmüş ve bir taraftan Sessiz Dayanışma Grubu’nun liderliğini yaparken, herzaman insan hakları savunucuları ve sendikacılardan oluşan gruplarda yerini almıştı.

Yaklaşı 6 milyon Guatemalalıın oy vereceği devlet başkanlığı seçimleri, Eylül ayında gerçekleştirilecek.

FOTOĞRAF: Nobel barış ödüllü Peru yerli lideri Rigoberta Menchu

 

1146870cookie-checkNobelli yerli lider devlet başkanı adayı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.