Notthing Hill de karnaval var

Hayatım bir karnavaldan farksız şu sıralar. Ev aramalar, annemleri ağırlamalar, arkadaş ziyaretleri, iş ve özel hayatıma giren şahane insanlar..
Rengarengim.
Avrupa’nın en büyük karnavalının adres olarak mahallemi şeçmesi de hoş bir tesadüf oldu tabii!
Haftalardır bir telaş hakim Notting Hill sokaklarına. Belediye, polis, komşular hep birbirini uyarmakla meşgul. Belediye temizlik saatleri konusunda bilgilendiriyor, polis güvenlikle ilgili detay geçiyor, komşular hangi köşede ne partisi olduğunu mail atıyor.
Hepsi güzel ve heyecanlı gelişmeler ama önceki gün Notting Hill sokaklarında her mağaza, restaurant sahibini ellerinde koca koca suntalar taşırken görünce gerilmedim değil. Bu suntalarla zincirledikleri dükkanları kapladılar çünkü! Herkesin elinde matkap, testere! Bazı müstakil evler bahçe kapılarını, giriş katı camlarını bile kapattılar o kahverengi suntalarla. (Bugün hepsi Graffıtı sanatçılarının yaratıcılıklarını sergiledikleri tuvallere dönmüştü, o başka! )
Notting Hill Karnavalı 1964 yılından beri her yaz ağustos ayının son hafta sonu gerçekleşiyor. Ve bu semte gelen insanların sayısı 1 milyonu buluyor. Evet, bir milyon!!! Özellikle Karayiplerden İngiltere’ye göç etmiş insanların önderliğindeki kostümlü geçişler ve sokak partileriyle devam eden karnavalda içki şu gibi akıyor, müzik ciğerlerinizde gümlüyor. Doğal olarak çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor.
2000 yılında iki kişi ölmüş, 2008 de ise tam 500 kışi gözaltına alınmış mesela.
Ama İngiltere bu karnavalın arkaşında dimdik duruyor, müthiş bir çoşku, gurur ve muazzam bir ekonomik kaynak onlar için, haklılar.
Bugün o coşkunun içine aktım suntalanm
suntalanmamış ev kapımdan. Her renkte, her yaştan insanla, aynı müzik ritmlerinde salınıp, farklı lezzetler tadarkense bilin bakalım ben ne hatırladım!
Bayramları! Adının da tadının da ‘Şeker’ olduğu zamanları.
Bu coşkuyu, bu kucaklamayı –daha kuralcı da olsak- başka ne zaman yaşıyoruz ki biz, haksız mıyım?
Bana çeşitli bira şirketlerinin, moda dergilerinin, lüks semtlerin düzenlediklerini örnek olarak göstermeyin. Onlarda etnik kucaklama değil, olsa olsa yine ‘ötekileştirme’ var. Duvarları indirmek değil ‘ötekine’ yükseltmek var.
Notting Hill Karnavalı’ndan yorgun ve rüzgar yemiş bir halde dönüp, yarın daha büyük gösterileri beklerken gittiğim yerlere bakın, ne tuhaf, ne farklı!
Ama farklılık güzel şey.
Senin için de, benim için de.

1605430cookie-checkNotthing Hill de karnaval var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.