İnsan Hakları Raporu’nda Türkiye’ye eleştiri

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan İnsan Hakları Raporu, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin düzenlediği bir basın toplantısıyla duyuruldu.

Raporun Türkiye bölümünde, ülkede yaşanan basın, ifade ve toplanma özgürlüğü gibi alanlara geniş yer ayrıldı.

Rapora göre, Küba ve İran’da, seri biçimde insan hakları ihlalleri yapılıyor

Raporda, diğer insan hakları problemleri olarak; güvenlik güçlerinin yasa dışı bir şekilde insanları öldürdüğü iddiası, işkence ve güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı iddiaları, cezaevlerindeki eksiklikler ve aşırı yoğunluk, dini azınlıklara yönelik dini özgürlüklerde kısıtlamalar ve ihlaller, yolsuzluk, özellikle Güneydoğuda insan hakları örgütlerine hükümet kısıtlamaları sayıldı; cezasızlığın da hala bir sorun olarak durduğu belirtildi.

Raporda ayrıca 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının hükümet tarafından kapatıldığı ve delillerin yok edildiği, ayrıca operasyonlara katılan polis ve savcıların görevden alındığı belirtildi.

Yeni kurulan Sulh Ceza Mahkemeleri sayesinde hükümete yönelik herhangi bir soruşturmanın açılmasının zorlandığı da raporda dile getirildi.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan için, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini eleştiren gazetecilere, adlarını vererek açıkça saldırdı” denilen raporda, Gezi Parkı olaylarında yaşananlar, Berkin Elvan’ın ölümü, Şırnak’ta 34 kişinin öldürülmesi gibi konular da ayrıntılı olarak ele alındı.

1456360cookie-checkİnsan Hakları Raporu’nda Türkiye’ye eleştiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.