İnternet eylemine polis şiddeti

Kamuoyunun bir bölümünün ‘sansüre neden olacağı’ görüşüyle eleştirdiği internet yasasındaki değişikliklerin, geçen hafta TBMM’de onaylanmasının ardından, yasaya tepki gösterenler bugün Taksim’de toplandı ancak eylemciler polis müdahalesiyle karşılaştı.

Gruplar önce dağınık halde Taksim’den İstiklal caddesine yöneldi, ancak ardından Taksim yönüne döndü.

Polis İstiklal caddesinin Taksim girişine barikat kurdu ve eylemcilerin Taksim’e girmesine izin vermedi.

Eylemcileri TOMA ve biber gazıyla dağıtmak isteyen polise, göstericiler havai fişekle karşılık verdi.

Eylemciler polisin müdahalesinden önce ellerinde “Sansüre karşı direnişteyiz” yazılı pankartlar taşıyordu. Eylem boyunca sık sık “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganları atıldı.

Polisin gaz, basınçlı su, plastik mermi kullanması nedeniyle yaralılar olduğu belirtiliyor.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da ise kullanıcılar #internetimedokunma etiketi altında, hem Taksim’deki polis müdahalesine, hem de internet yasasına tepkilerini dile getiriyorlar.

Ayrıca Gezi Parkı girişlere, Taksim metrosu da ulaşıma kapatıldı. Polis, Taksim meydanı çevresinde çember oluşturdu ve girişlere izin vermedi.

Meclis’te görüşülen Torba yasa çerçevesinde kabul edilen internet yasası ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ gerekçesiyle hakim yetkisi tanınıyor.

Dolasıyla bu kurumlar, internet içeriğine erişimi doğrudan engelleyebilecek.

Bunun yanında internet ortamında yapılan yayın içeriğinde, ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ olduğu iddiasıyla, gerçek veya tüzel kişiler, mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek ve 24 saat içinde site erişime kapattırılabilecek.

Yasa, Cumhurbaşkanı tıklayın Abdullah Gül’ün onaylaması halinde yürürlüğe girecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamada, internetle ilgili yapılan düzenlemeyi savundu ve “internet kalkmıyor, kontrol altına alınıyor” dedi.

AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Štefan Füle sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden görüşlerini dile getirmişti. Füle, hem Türkçe hem İngilizce attığı tweetle, “Türkiye’de kabul edilecek internet yasası ciddi endişeler yaratıyor. Kamuoyunun ihtiyacı olan, daha fazla şeffaflık ve bilgi, daha az kısıtlama” demişti. Rengin Arslan / BBC İstanbul

1409810cookie-checkİnternet eylemine polis şiddeti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.