İnternet yasası için saat işlemeye başladı

Torba yasanın Cumhurbaşkanı’na gönderildiği tarih, onay süreci açısından önemli…

Çünkü Anayasa uyarınca, Cumhurbaşkanı’nın yasa hakkında karar vermesi için 15 günlük süresi bulunuyor. TBMM’den geçen yasa Cumhurbaşkanı Gül’e 10 Şubat’ta gönderildi. Buna göre, Gül’ün yasanın akıbeti konusunda karar vermesi için son tarih 25 Şubat.

SEÇENEKLER NEDİR?

Anayasa’nın 104. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı Gül’ün yasa konusunda atacağı adımlar belli.

Gül’ün 15 gün şu seçenekler içinden birini yerine getirmek durumunda:

* CUMHURBAŞKANI YASAYI ONAYLAYABİLİR- Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa’nın kendisine inceleme için verdiği 15 günlük süre içinde herhangi bir gün, yasaya onay verebilir. Bu durumda, yasa resmen yayınlanmak üzere Çankaya Köşkü tarafından Başbakanlığa gönderilir. Başbakanlığa ulaştığı andan itibaren, en geç bir sonraki günkü Resmi Gazete’de yayınlanarak, resmen yürürlüğe girer. Bu süre, yasanın Resmi Gazete’nin “mükerrer sayısında” yayınlanması halinde daha da kısalır.

* CUMHURBAŞKANI YASAYI YENİDEN GÖRÜŞÜLMEK ÜZERE TBMM’YE İADE EDEBİLİR- Anayasa gereği, Cumhurbaşkanı Gül’ün yasayı TBMM’ye iade etme yetkisi de bulunuyor. Bu durumda, yasanın yeniden TBMM Genel Kurulu’ndan görüşülmesinin yolu açılır.

Ancak bu aşamada da iki olasılık var;

* TBMM İADE EDİLMİŞ YASAYI AYNEN GEÇİRİRSE- TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı yasayı, hiçbir değişiklik yapmadan aynen Genel Kurul’dan bir kez daha geçirir. Bu durumda, Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı’nın yasayı bir kez daha TBMM’ye gönderme yetkisi bulunmuyor. Tek seçeneği onaylayarak, Başbakanlığa göndermek.

* TBMM, İADE EDİLMİŞ YASAYI DEĞİŞİKLİK YAPARAK GEÇİRİRSE- Cumhurbaşkanı’nın Meclis’e geri gönderdiği yasa metninin, Genel Kurul’da yeniden ele alınması sırasında, en ufak bir değişiklik bile yapılsa, bu Cumhurbaşkanı’na yasayı yeniden iade etme yetkisi verir. Yasada küçücük bir değişiklik bile olsa, Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı yasayı yeniden geri gönderebilir.

* CUMHURBAŞKANI İADE EDİLİP, TEKRAR GEÇİRİLEN YASAYI Anayasa Mahkemesi’NE GÖTÜREBİLİR- Cumhurbaşkanı, önüne ikinci kez gelen yasayı onaylamak zorunda. Ancak onayladıktan sonra, yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürme yetkisini kullanabilir. Bu durumda, Cumhurbaşkanı’nın ilgili yasa konusunda en geç 60 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunma hakkı bulunuyor. (Zeynep GÜrcanlı Hürriyet)

1410010cookie-checkİnternet yasası için saat işlemeye başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.