NYT’den deprem ve ekonomi analizi: Erdoğan’ın yenilme olasılığı arttı

ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden The New York Times’ta yer alan bir analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ciddi bir krizle karşı karşıya olduğu belirtildi. Yazıda, acil onarılması gereken bir ekonomiye deprem felaketinin de ciddi bir darbe vurduğuna dikkat çekildi.

New York Times, Türkiye’de önceki hafta yaşanan 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ekonomi ve seçimlere ilişkin bir analiz yazısı yayınladı. Analizde depremin mayısta yapılması beklenen başkanlık seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın siyasi kaderini belirleyeceği belirtildi.

Haberde, “Deprem, Ankara’yı sarsıcı bir yeniden yapılanma tasarısı ile yükümlü kılarak ekonomik büyümeye zarar verecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üçüncü dört yıllık dönemi için yeni bir meydan okuma yaratacak” ifadeleri kullanıldı.

Gazete ayrıca “Türk yetkililer yüzyılın en ölümcül depremi nedeniyle ölenlerin acısıyla boğuşurken, Cumhurbaşkanı ,Erdoğan paralel bir krizle karşı karşıya: Acil onarılması gereken bir ekonomiye deprem felaketinin yaptığı darbe…” denildi.

“Ülkenin bilançosunda delikler açıldı”
Türkiye’nin zaten çökmekte olan para birimi ile ve yüzde 85’i gören enflasyonla sarsıldığı belirtilirken “Güvenlik açıkları, ülkenin bilançosunda delikler açtı. Türk ailelerini ve işletmelerini yaşam maliyeti krizine sürükledi” denildi.

Analizde ayrıca Erdoğan’ın son yıllarda hem Körfez ülkeleri hem de Rusya ile olan ilişkileri geliştirdiği belirtilerek “Sorunları ağırlaştıran, Rusya ve Körfez Ülkeleri ile bağlarını güçlendiren Erdoğan’ın izlediği alışılmışın dışında mali politikalar” ifadeleri kullanıldı.

“20 yıl sonra ilk kez yenilme olasılığı var”
Sözcü’nün aktardığına göre, analizde Türkiye’yi izleyen uzmanların görüşlerine de yer verildi. Uzmanlar ekonominin seçimlere etkisinin ve depremin yarattığı sorunların da bu konuda belirleyici olacağını savundu.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Türkiye Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay, “Asıl odak noktası seçimler. Erdoğan büyüme sağlamadan asla kazanamadı ve yeniden yapılanma başladığında dengeleyici bir etki arayacak” dedi.

Capital Economics’in Londra’daki kıdemli gelişen piyasalar ekonomisti Liam Peach, “Ekonomik aktivite depremden sonra hızla toparlanabilir. Bu çeyrekteki herhangi bir etki telafi edilecek” dedi.

Carnegie Europe stratejisti ve AB’nin Türkiye eski büyükelçisi Marc Pierini, Erdoğan’ın ekonomik avantaj için Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafa da oynadığını söyledi. Pierini, “Erdoğan iktidarda kalmak için akla gelebilecek her yolu kullanacaktır” dedi.

Pierini, “Yeniden yapılanma çabaları ve yaratılan para akışı ne olursa olsun ekonomik görünüm yaklaşan seçimlerin sonucuyla bağlantılı. Çünkü 20 yıl sonra ilk kez yenilme olasılığı var” değerlendirmesinde bulundu.

2669880cookie-checkNYT’den deprem ve ekonomi analizi: Erdoğan’ın yenilme olasılığı arttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.