Obama: ABD Ağustos 2010’ta çekilecek

Kuzey Carolina’daki Lejeune Marine üssünde konuşan Obama, ancak o tarihten sonra da on binlerce Amerikan askerinin, Iraklılara yardım, terörle mücadele, eğitim ve diğer yan görevler çerçevesinde Irak’ta görev yapmayı sürdüreceğini, 2011 sonuna kadar bütün birliklerin çekilmesinin planlandığını söyledi.

Irak’in bütün sorunlarının ABD tarafından çözülemeyeceğini anlatan Başkan Obama, “Irak’ın geleceğine ilişkin önemli kararların Iraklılar tarafından verilmesi gerekiyor” dedi.
Obama, yeni dönemde ABD’nin dikkatini daha çok Afganistan ve Pakistan’a çevirmesi gerektiğini belirtti.

Üst düzeyde yönetim yetkilileri de, çekilmeden sonra Irak’ta hala 35-50 bin arası Amerikan askeri kalacağını kaydettiler.

Bu çerçevede, Irak’ta halen 142 bin askeri bulunan ABD’nin Irak’taki savaşta 2003’ten bu yana 4 bin 250 Amerikan askeri yaşamını yitirdi.

“AFGANİSTAN’DA UZUN SÜRE KALMAK İSTEMİYORUZ”

ABD Başkanı Obama, Afganistan’da “uzun süre” kalmaya niyetli olmadıklarını söyledi.
Obama, “Afganistan’da uzun süre kalmaya niyetimiz olmadığını Afganlılara belirtmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Obama, “Bildiğiniz gibi, Afganlılar işgalci olarak gördükleri kuvvetleri reddederler. Stratejimizi gözden geçirirken bunu gözardı edemeyiz” diye konuştu.
Obama, Afganistan’daki askerlerin çekilmesine ilişkin takvim vermedi ve “Stratejimizi açıkça belirleyemezsek, çekilme stratejimiz de belli olmaz” dedi.

MALİKİ: “GÜVENLİĞİ ÜSTLENMEYE HAZIRIZ”

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkesinin güvenliği konusunda sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını bildirdi.

Maliki yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Irak’taki askeri mevcudiyetinin tamamen değişeceğini, ancak Iraklı güvenlik kuvvetlerinin, zor sınavlardan geçerek, yeterliliğini, ülke genelinde kontrolü sağlayabileceğini gösterdiğini belirtti.

Maliki, dün telefonda görüştüğü ABD Başkanı Baracak Obama’nın, Irak’ın, direnişçilerle mücadelede daha çok askeri teçhizat ve silaha ihtiyaç duyduğu konusunda kendisiyle hemfikir olduğunu kaydetti.

1189540cookie-checkObama: ABD Ağustos 2010’ta çekilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.