Obama-Hillary çekişmesi McCain’e yarıyor

ABD’de yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yarışan iki senatör, Barack Obama ve Hillary Clinton’ın birbirlerine yönelik suçlama kampanyaları öyle bir hal aldı ki, iki tarafın destekçileri, “gerekirse oyumu Cumhuriyetçi Partili adaya kullanırım” yaklaşımını benimseyecek gibi görünüyor.

Gallup kamuoyu yoklama şirketi tarafından 7-22 Mart günleri arasında yapılan ankete göre, Obama’yı destekleyen Demokrat Partililerin yüzde 19’u, “eğer Hillary, Demokrat Parti’nin adaylığını kazanırsa, genel seçimde oyumu Hillary’ye değil McCain’e veririm” dedi. Hillary Clinton’ı destekleyen Demokrat Partililer’in de yüzde 28’i, “Obama’nın partinin adaylığını kazanması halinde, oyunu rakip Cumhuriyetçi Parti’nin adayı McCain’e vereceğini söyledi.

Washington’daki gözlemciler, Obama ve Clinton arasındaki karşılıklı sözlü saldırıların, seçim kampanyasında gerginliği artırdığına ve Demokrat Partilileri böldüğüne işaret ediyor. McCain ise Obama ve Clinton arasındaki tartışmaları uzaktan izlemekle yetiniyor. Bazı gözlemciler, Demokrat Parti’nin başkan adayı belirlendikten sonra, parti destekçilerinin farklı bir tutum almasının beklenebileceğine işaret ediyor.

Siyasi yorumcular, Cumhuriyetçi Partili bir ABD Başkanı olarak George W. Bush’un, gerek ülkenin ekonomik durumu gerekse Irak’taki sorumluluğu çerçevesinde popüler olmamasına rağmen Demokratların Bush’un partisine oy verecek derecede bölünmesini “şaşırtıcı” olarak yorumluyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Demokrat Partili seçmenin yüzde 44’ü, rakip Cumhuriyetçi Parti’nin adayı McCain’i beğeniyor, yüzde 42 ise McCain’den hoşlanmıyor. Aynı şekilde, Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin yüzde 80’i Clinton’dan, yüzde 53’ü Obama’dan hoşlanmıyor. Obama’yı beğenen Cumhuriyetçi Partili seçmen oranı yüzde 35, Clinton’ı beğenen ise yüzde 19.

1169310cookie-checkObama-Hillary çekişmesi McCain’e yarıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.