Obama ve McCain 'kriz hatırına' buluşuyor

Bush ve kurmayları, halkı ve Kongre'yi ikna etmeye çalışıyor.

Kongreden bazı isimlerin de katılacağı görüşmenin bugün yapılması planlanıyor.

McCain, dün seçim turuna ara vererek Washington'a döneceğini ve paketin Kongre'den geçmesi için çalışacağını açıklamıştı.

McCain'in kampanya ekibi, bu nedenle Demokrat aday Barack Obama ile Cuma günü yapılması planlanan ilk karşılıklı televizyon tartışmasının da ertelenmesini talep etti.

Ancak Obama, Amerikan halkının yakında bu krizden sorumlu olacak kişinin görüşlerini duymasının her zamankinden önemli olduğunu söyleyerek, bu teklifi reddetti.

BBC'nin Washington'daki muhabirlerinden Kevin Connolly, McCain'in kampanyasına ara verme kararı alarak, bir ulusal kriz sırasında siyaseti bir kenara bırakacağı mesajını verdiğini söylüyor.

Ancak muhabirimize göre karar, siyasi açıdan da iyi bir taktik, çünkü seçmenlerin bugüne dek Obama'yı daha inandırıcı bulduğu ekonomi konusunda McCain'in inisiyatifi ele aldığı mesajını da veriyor.

BUSH'UN KONUŞMASI

ABD Başkanı George Bush, dün gece televizyonlardan yayımlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında 700 milyar dolarlık kurtarma planı Kongre'den bir an önce geçmezse, Amerikan ekonomisinin tamamının tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

Amerika'nın mali sistemindeki başlıca sektörlerin bitme noktasına geldiğini belirten Başkan Bush, harekete geçilmediği takdirde "ızdırap verici bir senaryonun" hayata geçeceğini söyledi.

ABD Kongresi, bankalar ve diğer finans kuruluşlarının batık kredilerinin devlet tarafından devralınması için hazırlanan pakete hâlâ ikna olmuş değil.

Gerek Cumhuriyetçilerin gerekse Demokratların paketin çeşitli yönlerine itirazları söz konusu.

Bush konuşmasında yardım paketinin "mali sosyalizme" denk düştüğü eleştirilerine de yanıt verdi.

Serbest girişime derinden inandığını söyleyen Bush, hükümet müdahalelerine karşı olduğunu, yanlış kararlar alan şirketlerin iflasına göz yumulması gerektiğini, normal koşullarda da bu çerçevede davranacağını belirtti, ama ekledi: "İçinde bulunduğumuz koşullar normal değil."

Demokratlar özellikle kredi borçlarını ödeyemeyen ev sahiplerine yardım konusunun pakete eklenmesi üzerinde duruyor.

Cumhuriyetçi Parti'dense 700 milyar doların harcanması konusunda Hazine Bakanlığının daha fazla denetlenmesi çağrıları yükseliyor. (BBC)


 

1179240cookie-checkObama ve McCain 'kriz hatırına' buluşuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.